20 av 23 konstchefer är nu kvinnor

20 av 23 konstchefer är nu kvinnor

Spara som favorit

 13 november 2023

20 av Sveriges 23 viktigaste chefer för konstinstitutioner är kvinnor, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det hände något tydligt kring metoouppropen 2017, säger Joanna Sandell Wright (chef på Liljevalchs i Stockholm, sedan 2022.) till DN 

– När jag kom som chef för Kalmar konstmuseum 2016 fick jag höra om en bastuklubb som drevs av institutionscheferna emellan. Jag vet inte vilka som var med i den, och jag blev heller aldrig inbjuden. Kanske för att jag var kvinna. Men det hände något tydligt kring metoouppropen 2017. De skapade en svallvåg av röster och erfarenheter som bidrog till förändringar i alla led, säger Joanna Sandell Wright till DN.

Liljevalchs, Magasin III, Fotografiska, Waldemarsudde, Moderna museet (i Stockholm och Malmö), Thielska galleriet, Nordiska museet, Nordiska akvarellmuseet, Sven-Harrys konstmuseum, Bonniers konsthall, Carl Eldhs ateljémuseum, Millesgården, Wanås konst, Kiruna konstmuseum, Marabouparken, Färgfabriken är några av de större aktörer som nu har kvinnligt ledarskap.  

För 20 år sedan då Konstguiden var nystartad var det mycket få kvinnor på ledande positioner inom konstvärlden, än färre var de facto chef för museer och konsthallar. Branschen var så traditionellt mansdominerad att vi fick "skäll" om vi lyfte upp kvinnliga konstnärer. Särskilt unga. Äldre män skrev in och meddelade att de skulle "äta upp sin hatt" om de kvinnliga konstnärer vi porträtterade skulle överleva och bevisas utgöra "riktig" konst. 

Fler kvinnor på ledande positioner skapar såklart ett mer jämlikt perspektiv som reflekterar samhället i övrigt och vilket ju bör ge en bredare och bättre grogrund för all verksamhet.
Men även för tio år sedan var kvinnliga chefer fortfarande ovanliga på svenska konstmuseer, så förändringen vi ser idag är märkbar.

– Situationen var helt annorlunda när jag började jobba för tjugo år sedan. Även om jag personligen inte upplevt att jag blivit exkluderad eller tystad historiskt så har det alltid varit fler män, ägare, chefer, experter och informella ledare… Det är en helt annan verklighet i dag. Och på alla sätt mer jämställt, säger Elin Frendberg museichef på Fotografiska i Stockholm sedan 2020, till DN. 


Elin Frendberg, museichef på Fotografiska i Stockholm. Pressbild 

Förändringen är dock tydligast inom konsten då bok- och musikbranschen är mer mansdominerad. Än så länge.

Läs mer i arikel på DN.se

Källa: DN, TT, Omni, Publikt