Hasselbladspristagare lyfter fram svart historia

Svarta människor står i centrum när Ingrid Pollard fotograferar brittiska landskap – hon vill fylla i luckorna i Europas postkoloniala berättelse. Nu tilldelas fotografen årets Hasselbladspris.


Spara som favorit

 11 mars 2024

- När jag fick samtalet tänkte jag ”är det något slags skämt?”. Men det är underbart att vara i sällskap av fotografer jag beundrar. Överraskande och underbart, säger Ingrid Pollard när hon förbereder utställningen på Hasselblad Center i Göteborg.

Redan i barndomen fotograferade hon landskap, till skolans geografilektioner. När Ingrid Pollard senare i livet semestrade med vänner på den engelska landsbygden fördjupades intresset. Men där kunde det gå en hel vecka utan att hon såg en annan svart person. England definieras ofta utifrån sina landskap – men svarta människor tycks inte ha någon plats där, konstaterar Ingrid Pollard.

- I gamla 1800-talsmålningar kunde det finnas enstaka svarta i landskapen, men de var alltid i periferin: de höll en häst eller kom med mat, de var alltid sekundära. Jag började sätta svarta personer i centrum av fotografiet, där de dominerade landskapet som de vanligtvis är dominerade av.

Visar det dolda

Ingrid Pollard vill blottlägga det dolda i historien – till exempel i berättelser om hur ägare till stora egendomar förvärvade dem via pengar från sockerplantager i Karibien.

Svarta har haft mycket att göra med engelska familjer fast det har dolts. Jag ser på hela berättelsen kring hur afrikanska människor interagerar med Europa, säger hon.

Ur historiska arkiv har Pollard också letat fram äldre fotografier, vars färgläggning massproducerades av kvinnor. Fotografierna från Storbritanniens forna kolonier säger något både om kvinnoyrken och de brittiska fotografernas människosyn.

För att folk skulle investera i de forna kolonierna avbildade fotograferna människor på samma sätt som järnvägar eller vägar – ”de här kan arbeta på din mark”. De var inte intresserade av människorna, säger Ingrid Pollard som accentuerar personerna när hon färglägger fotografierna på nytt.Så förändrar man de europeiska fotografernas blick.

Visar lagren

Ofta inkluderar Ingrid Pollard både sig själv och sina bekanta i fotografierna – bland annat har hon använt sina föräldrars gamla fotoalbum. Hon använder också ofta föremål och fragment av texter för att belysa feminism och representation.

Nyhetstexter berättar saker om svarta eller visar sexistiska bilder och jag inkluderar det. Det är som att ha ett lager till, för historien är komplicerad och det är ett sätt att visa dess nyanser. Elin Swedenmark/TT

Född: 1953

Aktuell: Årets Hasselbladspristagare. Visas i en utställning på Hasselblad Center i Göteborg.

Ur motiveringen: "Hennes verk synliggör både subtila och uppenbara orättvisor genom sitt fokus på det brittiska landskapet, ikonografi och identitet, samtidigt som hon utmanar fotografiet och dess historia."

Bakgrund: Har fotograferat serier som "Pastoral interludes" och gjort utställningen "Seventeen of sixty eight" om land, historia, ägarskap och oberättade historier. Hon är också en av 20 grundare av Autograph (The Association of Black Photographers).

Hennes verk finns på bland annat Tate Britain och Victoria & Albert-museet.

Om priset: Hasselbladpriset har delats ut varje år sedan 1980 och bland vinnarna finns bland andra Robert Adams, Lee Friedlander, Irving Penn och Lennart Nilsson. Förra året var Carrie Mae Weems den första svarta kvinnan att få priset. Prissumman är två miljoner kronor.


"Jag är den perfekta modellen, jag är aldrig sen och klagar aldrig och går hem när fotografen vill gå hem, säger Ingrid Pollard. Adam Ihse / TT

 

Stiftelsens motivering till valet av Ingrid Pollard som 2024 års Hasselbladpristagare:

Ingrid Pollard har under de senaste fyra decennierna använt fotografi för att ifrågasätta djupt rotade sociala och kulturella strukturer bakom rasism, identitet, gemenskap och kön. Hennes verk synliggör både subtila och uppenbara orättvisor genom sitt fokus på det brittiska landskapet, ikonografi och identitet, samtidigt som hon utmanar fotografiet och dess historia. Formmässigt använder hon porträtt, arkivmaterial, objekt och text för att skapa komplexa installationer.
Pollard är född i Guyana och uppvuxen i Storbritannien och har konsekvent arbetat med kolonial historia och hur den fortsätter påverka samhället, både i sitt konstnärskap och som lärare i fotografi. Ingrid Pollard har ett stort inflytande på en yngre generation av konstnärer och teoretiker.

Fler artiklar om konst: 

"Recension: En hovnarr på röda mattan. Sonia Hedstrand ser Maurizio Cattelan på Moderna Museet" >>

"Tvist med konstsamlare riskerar röja Banksy" >>

"Staten köper Anna Odells konstverk" >>

"Recension: Vårsalongen på Liljevalchs 2024" >>

"Recension: Farväl till övergreppsestetiken" >>

"Recension: Berlinde De Bruyckere på Artipelag" >>