750 plundrade konstskatter tillbaka till Italien

Omkring 750 plundrade arkeologiska skatter som beslagtagits från den ifrågasatte brittiske antikvitetshandlaren Robin Symes har återbördats till Italien efter en decennielång kamp, rapporterar CNN.


Spara som favorit

 06 juni 2023

Artefakterna är värda över 12 miljoner euro (139 miljoner kronor) och ska ställas ut på ett museum i Rom, som en del av en samling stulen konst som hittat hem, enligt det italienska kulturdepartementet.

Bland de 750 föremålen från Italiens romerska och kejserliga epoker finns bland annat ett stativbord i brons från en aristokratisk etruskisk familj, paradhuvudbonader för hästar, begravningsmålningar, byster i marmor, olika delar av statyer samt en väggmålning av ett litet tempel.

Det finns också ädelstenar infällda i guld, silver och brons, såväl som ben, bärnsten, vapen, sarkofager, begravningsurnor, rituella föremål, inredning i brons och marmor, mosaik och målade dekorationer.

Artefakterna härstammar enligt Italien från hemliga utgrävningar på italienskt territorium och beslagtogs från antikvitetshandlaren Robin Symes företag Symes Ltd.

Symes har sålt värdefulla konstföremål till några av världens mest välrenommerade museer, men hamnade 2016 i onåd efter en razzia på ett schweiziskt lager han hyrde.

Han har tidigare förnekat handel med illegal konst och har ofta utretts men aldrig åtalats för de påstådda brotten, trots otaliga försök från Italien och Grekland. (Källa: TT)

 


Etruscan fragment of gilt bronze sheet with embossed decoration of oriental motifs (7th Century BCE)
COURTESY OF THE ITALIAN MINISTRY OF CULTURE