Ett träd svajar åter i skynSpara som favorit

 08 september 2023

För 30 år sedan skapade Charlotte Gyllenhammar ett konstverk som lät tala som sig. 30 år senare återuppstår det!

Hon lyckades uppföra ett helt träd med rötter och allt. Upp och ner. Svajandes ovanför huvudet på alla som jäkta fram längs Drottninggatan. 

Dö för dig, var namnet på installationen då, 1993. 

En stor ek som givit sitt liv för dig. Åskådaren. Vissa såg den inte, andra förundrades över detta stora träd som hängde ner från skyn. Upp och ner. 

Charlotte tog konst-Sverige med storm den gången och nu 30-år senare svajar en ny ek högt upp i skyn fastspänd i vajrar mellan två byggnader titta den ner på oss. 

– Vi vill ge människor konstupplevelser i vardagen, att man stannar upp, funderar över sig själv och världen, får nya perspektiv. Mycket har hänt de senaste trettio åren, också med den offentliga konsten och vi ser detta som startpunkten för nya samtal, säger Patrick Amsellem, direktör på Statens konstråd, som tillsammans med Stockholm konst ansvarar för återuppförandet under två månader.

Trädet i sig är varsamt utgallrat för att andra träd ska kunna växa sig starkare och hämtat på samma plats i Roslagen som förra gången. Eken ska återanvändas ”på ett värdigt sätt efter projektets slut”, lovar konstnären.

Dö för dig/Slå rot är namnet denna gång. Bege dig till Stockholm City och glöm inte att titta upp!

 >> Läs hela artikeln om Charlotte Gyllenhammar här >> 


Charlotte Gyllenhammar, Dö för dig/Slå rot. Foto: Konstguiden


En miniatyr av Dö för dig finns att köpa om du vill ha konstverket hemma. Här visad på Market Art Fair 2023. Foto: Konstguiden


Charlotte i sin ateljé med den ursprungliga skissen till konstverket Dö för dig, 1993. 30 år sedan.  Foto: Konstguiden

 >> Läs Staffan Bengtsson recension om Charlotte Gyllenhammars skulptur Osagd på Kungl. Djurgården här >> 

 >> Läs hela artikeln om Charlotte Gyllenhammar här >>