Siri Elfhag målar en uppluckrad och smutsig. men obeskrivligt vacker värld

Konstguidens Julia Hjertén har sett utställningen "Slammet" på Norrtälje konsthall och fått en pratstund med konstnären, Siri Elfhag.


Spara som favorit

 21 februari 2024

RECENSION: 
"Slammet", 
Siri Elfhag, 
Norrtälje Konsthall
3 februari - 30 mars

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.


Siri Elfhag, Slammet 2024, utställningsvy, Norrtälje Konsthall

Siri Elfhags målningar är som glimtar från en av de där världarna som ständigt rör sig parallellt inom oss, som vi får syn på i våra drömmar och om vi har tur minns när vi vaknar. Det är en uppluckrad och smutsig, men obeskrivligt vacker värld Elfhag målar fram, som skulle kunna liknas vid en mörk fabel eller ett amalgam av det undermedvetnas bortträngda begär och rädslor.

Siri Elfhag är född 1988, uppvuxen och bosatt i Stockholm. 2019 tog hon sin Masterexamen på konsthögskolan i Umeå. Trots att hon befinner sig relativt tidigt i karriären har hon utvecklat ett helt unikt målerispråk, och precis som det framstår är verken tillkomna helt intuitivt.

- Jag börjar bara måla. Någon gång har jag försökt skissa innan men det blir ändå något helt annat, förklarar hon när jag över telefon undrar över hennes arbetsprocess. Med åren har hon blivit mer strukturerad, även om ett visst mått av kaos fortfarande råder.

- I början var det som att jag levde i en stor hög med färgtuber, skrattar hon.

Utställningen som installerats på tredje våningen i Norrtälje konsthall mot syrénfärgade väggar, en färg som ska representera konstnären får jag veta, består av fem kolteckningar och 14 oljemålningar tillkomna 2021 och 2022.

Jag undrar hur det kommer sig att hon ville visa samma utställning igen?

- Då hade jag jobbat med utställningen så länge och lagt ner så mycket i den  - och så var allt bara borta. Så när Helén Hedensjö på konsthallen frågade om jag ville ställa ut kände jag att jag ville visa Slammet igen. Så att fler skulle få se den.

Att låna in alla verk igen från sina nya ägare var ett mödosamt arbete och även om det i princip är samma utställning saknas något verk som inte gick att få tillgång till, medan enstaka tillkommit. 

Siri Elfhags konstnärskap har något alldeles särskilt och kommer med säkerhet bli intressant att följa framöver. Så lägg namnet på minnet.

 


1) Siri Elfhag, Läckage, 2022. Olja på duk 180x170 cm. 2) Siri Elfhag Yngelkammaren 2022 olja på duk120x100cm. Foto GSA Gallery


En värld av bläckfiskar, kråkor och maneter
Som utställningstiteln anvisar finns i målningarna något slamliknande både i färgskalan och hur färgen dragits runt över dukarna. Flera av verkens scener utspelar sig också vid havet eller under vatten, men även i något som liknar slotts- eller kyrkointeriörer bland valv och antika pelare. Hennes konst länkas ofta till barocken och rokokon men även till surrealister som Dorothea Tanning, och för mig blir det som bäst när jag känner Goyas ande över vissa av verken.

Mellan karaktärerna i Elfhags persongalleri, som utgörs av bläckfiskar, kråkor, maneter, björnar, kvinnogestalter i 1700-talsklänningar, sjöjungfrur, demoner med fler, pågår ett svårgripet drama. De ibland fantastiska motiven lyckas konstnären framställa med en självklarhet, helt utan effektsökeri, som ger en fullständig tillit till det förmedlade. Ibland när karaktärerna glider över i eller luckras upp i varandra omformas de till svårdefinierade hybrider - det här otydliga eller antydande bidrar till en mystik som finns närvarande genom hela konstnärskapet. Inte sällan uppfattar jag bilderna som akuta och fyllda av desperat längtan, men i de många visserligen mörka djurkaraktärerna finns även ett stråk av komik närvarande.

Jag undrar över kolteckningarna och två av målningarna som avviker med en tunnare färgpåläggning i jämförelse med de lite mörkare och ”slammiga” målningarna. De gör något med helheten.

- De kom till sist. Jag hade känslan av att allting varit som i en dröm eller som i en trög sörja, under en längre tid. Det var lite som när man håller på att vakna och drömmen skingras, så då ville jag släppa in lite ljus och göra något lättare. På ett sätt var det som att plocka ut en tanke och bara få lägga den där på duken. 

Efter det långvariga och intensiva arbetet med Slammet har hon haft som en liten paus.

- Det blev som att jag hade djupdykt inåt så länge, att jag behövde komma upp till ytan och andas ett tag.

Med en intuitionsstyrd arbetsmetod där hon aldrig vet på förhand vad hon ska måla är det givetvis svårt att svara på frågan om vilken riktning hennes konst kommer ta.

- De målningar som kommit mer nyligen har varit lite på samma undervattenstema, så det är nog inte helt avslutat än: När något är färdigt ska det ju bearbetas. Men jag rör mig nog gradvis mot något nytt.

Siri Elfhags konstnärskap har något alldeles särskilt och kommer med säkerhet bli intressant att följa framöver. Så lägg namnet på minnet.

"Slammet" 
Siri Elfhag 
Norrtälje Konsthall
3 februari - 30 mars

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Detta är en krönika/recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

LÄS MER AV JULIA HJERTÉN:

"93 Människa - Intervju med Helen Pynor. Aktuell på The Cell >>

"Finstämd och vacker installation om förruttnelse och död" >> 

"Siri Elfhag målar en uppluckrad och smutsig. men obeskrivligt vacker värld" >> 

"Intervju med Tova Mozard om ny utställning" >>

"RECENSION: Landscaping - mötet mellan människa och natur"

 

LANDSCAPING - mötet mellan människa och natur

Det är invigningsdag för Landscaping – mötet mellan människa och natur på Uppsala konstmuseum och de många besökarnas s…

 12 september 2023

Julia Hjertén

Barbro Östlihn - Tidlöst och fascinerande måleri på...

Barbro Östlihn var en av få kvinnor som lyckades ta en plats i 1960-talets konstnärliga avantgarde i New York. I utstäl…

 06 juli 2023

Julia Hjertén

Stockholms gallerier säsongsöppnar!

Säsongens utställningar har dragit i gång och Konstguidens Julia Hjertén konstaterar att någon framtidspanik inte syns …

 27 augusti 2023

Julia Hjertén

Årets första utställningar har öppnat i Stockholm Ga...

Vi var många som trotsade snålblåsten och stretade ner mot Hudiksvallsgatan när Stockholm Gallery District 12 januari sl…

 19 januari 2023

Julia Hjertén

TARIK KISWANSON - Becoming

I dagarna öppnade svenskpalestinska konstnären och poeten Tarik Kiswansons utställning Becoming på Bonniers Konsthall i …

 03 maj 2023

Julia Hjertén

Public Service - Nytt konstgalleri i Stockholm

Av Julia Hjertén: När jag på fredagskvällen närmar mig Public Service Gallery har det redan mörknat och från galleriets …

 27 januari 2023

Julia Hjertén

Finstämd och vacker installation om förruttnelse och...

Hade whatever lives bends down öppnat i juni hade utställningen nog sett helt annorlunda ut, men nu är det höst både uta…

 20 oktober 2023

Julia Hjertén

Intervju med Tova Mozard om ny utställning

Tova Mozard, ILOVERUSS, 2023 (stillbild) Tova Mozard har under tjugo år filmat en av alla unika karaktärer med grusade H…

 21 november 2023

Julia Hjertén

RECENSION: Habibi - The Revolution och Love

RECENSION:"HABIBI - THE REVOLUTIONS OF LOVE", GRUPPUTSTÄLLNING, MEDELHAVSMUSEET23 FEBRUARI - 23 FEBRUARI 2025 Detta är e…

 18 april 2024

Julia Hjertén

93% Människa - intervju med Helen Pynor

UTSTÄLLNING:BorderlinesHelen PynorThe CellUtställningen visas till slutet av april 2025. Detta är en krönika/recension. …

 05 juni 2024

Julia Hjertén