För sjätte året i rad kommer en ny skulptur resas på Djurgården, som del i Prinsessan Estelles skulpturpark som varje år växer med ett nytt verk.
Monika Sosnowska skapar årets konstverk för Kungliga Djurgården. Foto: Darko Todorovic
Turen har nu kommit till den polska konstnären Monika Sosnowska, vars inspiration till sin monumentala skulptur Museum är hämtad från historien om ett kungligt museiprojekt som aldrig förverkligades.
Marmordelar, som legat i ett förråd under 200 år, och som var tänkta att användas vid byggnationen av museet, införlivas i den nya skulpturen.
– Monika Sosnowskas skulptur för Kungliga Djurgården är skapad utifrån en historia som väldigt få känner till. Vi ser fram emot att lyfta den här berättelsen genom denna helt unika och storslagna installation. Karl XIV Johans konstmuseum blev aldrig av, men vi är enormt tacksamma över att Monika Sosnowskas Museum nu förverkligas, säger Sara Sandström, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.
” Monica Sosnowska är en av de mest betydande samtida konstnärerna i Europa / Sara Sandström.
Prinsessan Estelles kulturstiftelse bildades hösten 2019 på initiativ av kronprinsessan Victoria och prins Daniel, efter den succé man haft under tre år med att tillfälliga skulpturer ställdes ut kring Djurgårdsbrunnskanalen. Stiftelsen bygger sedan bildandet upp en permanent skulpturpark på Djurgården där ett nytt verk hittills har tillkommit varje år. Stiftelsen finansernas helt av privata donationer och i år är det mode-och entreprenörsparet Elin Kling och Karl Lidman som grundat och driver det exceptionellt framgångsrika modeföretaget Toteme, som finansierat skapandet och uppförandet av årets skulptur.
Det finns inte så mycket fakta kring det planerade konstmuseet vars planer skrinlades 1840 efter 10 år av planerande och inköp av skulpturer och marmorpelare etc. Det är smått fantastiskt att det som då köptes in för nästan 200 år sedan har förvarats i en lagerlokal sedan dess. Kanske blev planerna på detta museum på Djurgården, en 80 meter lång och 16 meter bred byggnad, samt ett Nationalmuseum för mycket. Hur som helst så byggdes Nationalmuseum som invigdes 1866.
Årets konstnär kommer skapas direkt på plats och inte so tidigare år fraktas dit som färdigt konstverk. Förhoppningsvis kommer allmänheten kunna följa processen Konstverket Museum av Sosnowska planeras att uppföras på den plats där det ursprungliga museet planerades ligga.
- Ofta utgår Sosnowskas verk från byggnader som har haft en väldigt tydlig estetik men som antingen har rivits och försvunnits eller har fått en förändrad funktion”, säger Sara Sandström Nilsson. Därför kommer Sosnowskas skulptur på Djurgården införliva marmordelar från det museum so aldrig blev av.
Monika Sosnowska, 1:1, 2007. Installation view: Polish Pavilion, 52nd Venice Biennale:
Courtesy of the artist and and Foksal Gallery Foundation. Foto: Monika Sosnowska
Elin Kling och Karl Lindman är även med och finansierar forskningen kring museet som aldrig blev av som kommer ske tillsammans med Nationalmuseum. Förhoppningsvis får vi veta mer om denna spännande idé som inte fick se dagens ljus. Dock hamnade en del skulpturer på Nationalmuseum som även kommer lyfta fram detta under sommaren.
Monika Sosnowska, född 1972 i Ryki (Polen), är numera bosatt och verksam i Warszawa.
Invigningen av skulpturen sker 3 jun
Karta över de befintliga skulpturerna samt var årets är tänkt att uppföras.
-------------------------
Fler artiklar om konst:
"Skarp kritik mot ny stormyndighet. Konstakademien säger nej" >>
"Publikrusning till utställningen med Lars Lerin på Konstakademien" >>
"Museerna som hade flest besökare 2024" >>
"Konst för miljarder upp i rök – "En katastrof"" >>
"Bananer i toppluvor väcker frågor i Göteborg" >>
"Göteborgs konsthall riskerar att stå tom" >>