Skandalen kring Hilma af Klint fortsätter

I höstas såldes 163 digitala versioner av konstnären Hilma af Klints verk på auktion som så kallade NFT:er, digitala ensamrätter. Men försäljningen utlöste en intern kris i den stiftelse som förvaltar konsten och nu lämnar flera tunga ledamöter styrelsen.


Spara som favorit

 22 mars 2023

Enligt Dagens industri har Nordstjernans tidigare vd Tomas Billing, vd:n för Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål Kurt Almqvist samt företagsekonomen och författaren Kjell A. Nordström avgått ur styrelsen.

Det här är en oerhört svår och komplicerad historia som jag hoppas kommer upp i förvaltningsrätten så fort som möjligt, säger Tomas Billing till tidningen.

Den 20 april ska Hilma af Klint visas i en stor utställning på Tate Modern i New York tillsammans med Piet Mondrian, men Tomas Billing säger till DI att han befarar att bråket får negativa konsekvenser och kan komma att äventyra utställningen på Tate Modern.

Tveksam försäljning
Auktionen av de digitala versionerna av konstnären Hilma af Klints verk genomfördes efter ett avtal mellan bokförlaget Stolpe och Jessica Höglund som är vd i stiftelsen Hilma af Klints verk. Syftet var att "säkra målningarna" digitalt vad gäller färgåtergivning, format och kända namn, uppger bokförlaget Stolpe.

Auktionen inbringade 2,9 miljoner kronor, rapporterar Svenska Dagbladet som har talat med stiftelsens nye ordförande Erik af Klint.

- Det var lite tveksamt om försäljningen gick rätt till, säger han till SvD och tillägger att dåvarande ordförande, hans syster Ulrika af Klint, inte var informerad om att försäljningen skulle äga rum.

Medlemmar i familjen af Klint protesterade i internationella medier eftersom de ansåg att försäljningen rimmade illa med andligheten i Hilma af Klints konst.

Utställningar äventyras
Jessica Höglund beskriver den nuvarande situationen som "mycket ledsam". Enligt henne fanns ett kontrakt med Stolpe förlag om de digitala utgåvorna av konsten.

- Jag vet inte ens vem som sitter i styrelsen och när olika personer vill ha ut information så kan jag inte lämna ut den, för jag vet inte vad som gäller. Den här situationen hindrar mig i mitt arbete, säger hon till SvD.Vi har ett utställningsprogram som sträcker sig fram till 2027 och jag är rädd att vissa utställningar inte kommer att kunna genomföras som planerat med rådande situation. Samtidigt försöker jag jobba med verksamheten ändå, men det är inte enkelt, säger Jessica.

Det sista är inte sagt kring detta och ett överklagande är ju även inlämnat till Förvaltningsrätten så vi har nog anledning att återkomma i detta ärende.

TT/DI/SVD/KG