Sommarutställningen på Röda Sten

Utställning med Nontokozo Tshabalala, Maja Gunn, Josefin Lindskog och Mona Namér

Utställningen är avslutad! 10 juni 2023 - 27 augusti 2023

Sommarutställningen på Röda Sten

 16 maj 2023

Välkommen till tre dagars finissage på Sommarutställningen – fredag 25 - söndag 27 augusti.

 

I utställningen visas deras mångsidiga praktik i performance, dans, teckning, skulptur och installationer på alla våningsplan i huset. Den gemensamma tematiken utgår från konstnärernas intresse för hur identiteter skapas genom olika sociala och politiska konstruktioner, hur heteronormativa föreställningar kan överskridas genom konstnärligt skapande och genom praktiserande av frihet.

FINISSAGEPROGRAM

Välkommen till tre dagars avslutning med dansfilm, performance, musik, guidad visning och samtal under sista helgen av den pågående Sommarutställningen.

Helgens gedigna program tar avstamp från verk av de fyra utställande konstnärerna Maja Gunn, Josefin Lindskog, Mona Namér och Nontokozo Tshabalala.

Röda Sten Konsthall blir en satellit till Dansfilmfestivalen med föreläsningar och samtal utifrån Mona Namérs verk i gränslandet mellan dansfilm, konst och mode. Nontokozo Tshabalala uppmärksammas genom hennes iNkululeko the performance (Frihet performance) följt av ett samtal om afrofuturism, solidaritet och Svarta personers erfarenheter, i relation till konstnären och designerns Tshabalalas verk.

Sommarutställningens sista dag avslutas med en curatorsvisning med Amila Puzić och en modekonsert i hållbarhetens tecken av och med kören Rabalder och scenkonstkompaniet Stagebird. Konserten är inspirerad av utställningen och speciellt i relation till Josefin Lindskog och Maja Gunns verk där textil och mode är en av deras gemensam nämnare.

FREDAG 25 AUGUSTI KL. 18-20

Filmvisning: Dansfilmfestivalen – Satellit 2:4

 

LÖRDAG 26 AUGUSTI KL. 13-17

Föreläsning och samtal: Dansfilm – vad är det? Dansfilm som konstform, begrepp och plats i konstvärlden. Lördag kl. 13.00-13.45

Föreläsning och samtal: Sluta kalla det dansfilm? Om konsten att sälja och köpa dansfilmer som offentlig konst – en inblick i den kommunala inköpsprocessen. Lördag kl. 14.00-14.45

Performance: iNkululeko the performance (Frihet performance) av Nontokozo Tshabalala. Lördag kl. 15.30-15.45

Konstnärssamtal: Om att förverkliga den Afrofuturistiska drömmen tillsammans. Ett samtal mellan Emmanuelle Nsunda och Nontokozo Tshabalala. Lördag kl 16.00-17.00

 

SÖNDAG 27 AUGUSTI KL. 14-20

Curatorsvisning: Guidad visning av Amila Puzić. Söndag kl. 14.00-15.30

Konsert: Hållbart mode möter körmusik i The Fashion Concert av Stagebird och Rabalder Söndag kl. 19.00-20.00

KONSTNÄRER


Nontokozo Tshabalala & Maja Gunn. © Rebecca Larsson & © Patrick Miller

Nontokozo Tshabalala

Nontokozo Tshabalala är en multidisciplinär konstnär, poet, afrofuturist, föreläsare och designer som för tillfället bor i Malmö. Hon är född och uppvuxen i Sydafrika och använder sin konst för att ställa frågor om sin identitet och erfarenhet som svart, var hon än befinner sig. Inspirerad av sin systerson Siyamthanda (Ncufi) utgår Tshabalala från nyfikenhet och instinkt i sitt skrivande och skapande. Hon använder ofta färg, collage och poesi för att uttrycka sina tankar. Tshabalala var med och grundade Mam'Gobozi Design Factory, en designstudio som är en kreativ lovsång till afrikansk identitet.

Inom ramarna för sin praktik har hon även varit co-curator för sin första utställning, Neither Here Nor There (Varken här eller där, 2020), som visades på Konsthallen Blå Stället. Hon har dessutom utfört uppdrag åt Facebook Africa och The Africa Centre (London). Hennes konst har visats på 3:e Våningen (GIBCA Extended), Malmö Konsthall och Världskulturmuseet (Göteborg).

Maja Gunn
Maja Gunn är en konstnär som bor och arbetar i Stockholm. Maja Gunns arbete gestaltar och undersöker mode och textil i relation till normer, politik och performativa praktiker – där genus och sexualitet ofta intar en central roll. Med en bas i kritisk kulturteori utforskar konstnären sitt eget visuella, skrivna, materiella och/eller textila material och sitt eget görande för att på så vis kunna ge det politiska dimensioner och betydelser. Gunns verk har visats på bland annat Fresno Art Museum, New Orleans Museum of Art, Museum of Pop Culture, Nationalmuseum, Röhsska museet, Textilmuseet, Norrbottens museum, ArkDes och Museum Anna Nordlander. Mellan 2017–2022 var hon professor på HDK-Valand Campus Steneby. Sedan april 2022 är Maja Gunn professor på Konstfack.


Josefin Lindskog & Mona Namér- © Felicia Sjöblom & © Sanna Holm

Josefin Lindskog
Josefin Lindskog är utbildad vid Konstfack och Stockholms konstnärliga högskola. Hon arbetar introspektivt med teckning i stora format samt skulpturala objekt. Hennes verk speglar situationer och händelser som pågår i både den inre och yttre världen. I arbetsprocessen bearbetas upplevelser av frustration, maktlöshet och att leva i en (kvinno)kropp. Arbetet är djupt personligt och samtidigt politiskt. Hon har tidigare ställts ut på bland annat Teckningsmuseet i Laholm, Härnösands konsthall, Katrineholms konsthall och Länsmuseet Gävleborg. Lindskog är verksam i Stockholm där hon arbetar som scenograf och konstpedagog.

Mona Namér
Mona Namér är en marockansk-svensk dansare, koreograf och konstnärlig ledare från Göteborg, baserad i Stockholm. Hon har en stark grund inom hiphop- och housedans, samtidigt som hon har utbildat sig, utvecklat sin rörelsevokabulär och hämtat inspiration från runt om i världen. Namér är utbildad på Broadway Dance Center i New York, och har därefter arbetat i Paris, Johannesburg, London och New York.

Genom rörelse utforskar hon identitet, beteenden, surrealism och ritualer. Namér är verksam inom olika konstnärliga fält och har arbetat med dans- och filmproduktioner, teater, regi och undervisning. Bland hennes meriter finns uppdragsgivare som Little Dragon, IKEA, VOLVO, Bonniers Konsthall, Afropunk Festival, La Villette i Paris och Göteborgsoperan.


Sommarutställningen 2023 på Röda Sten, © Hendrik Zeitler

Hitta hit

Fler utställningar på Röda Sten Konsthall

Fler utställningar

TRUE CRIME

True Crime

True Crime är Spritmuseums utställning om förbudstidens största smugglare, langare och andra spritmarodörer.

 17 nov - 31 mar 2026

Spritmuseum, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten