FRANZ GERTSCH
21 juni 2024 - 10 november 2024

FRANZ GERTSCH

 06 maj 2024

Bländande hantverk, gigantiska format och en realism så extrem att det faktiskt blir störande. För visst måste man komma riktigt nära för att bli övertygad om att det här är en tavla... Se fram emot ett vilt och överraskande möte med den schweiziske superrealisten Franz Gertsch.

Sommarens stora Louisiana-utställning blir den första omfattande presentationen i Skandinavien av Franz Gertsch (1930-2022).

Under andra hälften av 1900-talet formade den schweiziska konstnären ett nytt, speciellt realismbegrepp och vann internationell berömmelse för sina fotorealistiska målningar och träsnitt. Gertsch kom till realism i slutet av 1960-talet efter att först flirta med en mer romantisk målning och sedan collage i popkonststil. Han använde fotografiska tryck och projektioner innan han förvandlade motiven till målningar med en speciell metod och tack vare perfekt hantverk.

Med sina skärningar och förmåga att panorera mellan det extremt nära och det avlägsna, mellan det figurativa och det nära abstrakta, verkar Gertsch närma sig verkligheten på ett mycket speciellt och nästan hemlighetsfullt sätt.

Ett urval av dessa gigantiska träsnitt kommer att visas i utställningen vid sidan av målningarna, allt från 1970-talets stora format, som gav Gertsch ett internationellt genombrott på Documenta 1972, till de ikoniska porträtten av kvinnor från 1980-talet till slutet. överdimensionerade delar av natur och landskap. 

Utställningen har skapats i samarbete med konstnären, som dog i december 2022. Det är därför både den sista utställningen han själv varit med om att förbereda och den första stora Franz Gertsch-presentationen efter hans död. Den har skapats med stort stöd från Franz Gertsch-museet i Burgdorf och kommer därefter att visas i Deichtorhallen i Hamburg.


Franz Gertsch, Huaa…!, 1969 © Franz Gertsch AG/Dominique Uldry (2020)

Hitta hit

Fler utställningar på LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Fler utställningar

Thomas Henriksson – Jag är färg

Thomas Henriksson – Jag är färg

 24 aug - 5 okt 2024

Konstakademien, Stockholm

eli eli

Oceanic Feelings

Svenska koreografen och multikonstnären eli eli är nästa talang att ställa ut sina verk under Fotografiskas initiativ...

 9 maj - 18 aug 2024

Fotografiska Stoc..., Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten