Den Lettiska Samlingen

En historisk samling möter nutida konstverk

En historisk samling möter nutida konstverk
2 december - 16 april 2023

Den Lettiska Samlingen

Nu presenteras den lettiska samlingen i sin helhet för första gången sedan 1950-talet tillsammans med åtta helt nya verk som skapats med inspiration från samlingen.

Nu presenteras den lettiska samlingen i sin helhet för första gången sedan 1950-talet tillsammans med åtta helt nya verk som skapats med inspiration från samlingen. Den lettiska samlingen donerades till Malmö Konstmuseum 1939 strax innan andra världskriget bröt ut. Några år senare annekterades landet av Sovjetunionen.

Utställningen tar sig an större frågor vad gäller nationalism och nationalstatsbyggandet i Baltikum, och erkänner på samma gång mindre nationalstaters bräcklighet och hur de skulle kunna fungera som motgift mot imperialismen. Utgångspunkten för de inbjudna konstnärerna var att betrakta samlingen och utforska nya sätt att tänka bortom nationalstaten. De nya beställningsverken kommer att bli permanenta delar av Malmö Konstmuseums samling och träda fram som förlängningar och tolkningar av den nuvarande samlingen – för att ge framtida curatorer, konstnärer och besökare ett fönster till hur den uppfattades 2022.

Hitta hit

Fler utställningar på Malmö Konstmuseum

Fler utställningar

Brokiga bilder

Stina Wirsén

En utställning som tar avstamp i konstnären, illustratören och författaren Stina Wirséns bilderböcker.

 15 apr - 3 sep 2023

Eksjö Museum, Eksjö

Äggröra, karamellmåleri & plåthårt

Konstscen Östergötland

Utställningen Äggröra, karamellmåleri & plåthårt: Konstscen Östergötland är en inbjudan att se människan, tiden och l...

 22 okt - 16 apr 2023

Norrköpings Konst..., Norrköping

Mer Gallerier/Museer i närheten