SUNO MANGIE DZIALAS

Jag har en dröm

Jag har en dröm
28 januari - 16 april 2023

SUNO MANGIE DZIALAS

Göteborgs Konsthall presenterar stolt utställningen Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm med polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas.

I färgstarka bildberättelser integrerar Mirga-Tas konsthistoriska referenser, personliga betraktelser, romsk aktivism och historiska symboler som ingjuter stolthet och kraft i den romska identiteten, historien och gemenskapen. Mirga-Tas storskaliga textila verk är skapade av kläder som hon fått av vänner och familj eller hittat på second-handbutiker nära sitt hem i byn Czarna Góra, belägen i den polska delen av Tatrabergen.

Verken består av scener hämtade ur den romska vardagen där konstnärens mor, syskon, kusiner och vänner skildras med stor ömhet och detaljrikedom. Genomgående i Mirga-Tas verk lyfts kvinnors vardagsliv fram, såväl som starka kvinnliga förebilder och romska aktivister, för att synliggöra deras viktiga roll inom både den privata och offentliga sfären.

Centralt i utställningen presenteras en serie nya textila verk som gestaltar ögonblicksbilder ur den svensk-romska erfarenheten. Verken blandar vardagscener med porträtt av starka svensk-romska kvinnor såsom Singoalla Millon, Diana Nyman och Rosa Taikon, som drivit kampen för romska rättigheter i Sverige. Här skapas en dialog som knyter samman den romska kampen över nationsgränser i syfte att ena ett folk som i århundraden levt ett splittrat och kringvandrande liv i Europa.

Suno Mangie Dzialas som betyder Jag har en dröm på romani, anspelar på Martin Luther Kings berömda tal från 1963. Titeln är en kraftfull kommentar till de drömmar och förhoppningar som rymmer vardagslivets kärlek, vänskap och den viktiga relationen till varandra, såväl som den politiska kampen och drömmen om ett samhälle fritt från förtryckande strukturer, diskriminering och ojämlikhet.

Utställningen på Göteborgs Konsthall presenteras i samarbete med Polska Institutet i Stockholm. Tack till Ingrid Schiöler, Romano Center i Väst och förskolan Romano Ilo.

Om konstnären:

Małgorzata Mirga-Tas lever och verkar i Czarna Góra i Karpaterna i Polen. Hon tog examen från fakulteten för skulptur vid Konstakademin i Krakow (2004). Sedan 2011 har hon organiserat det internationella konstnärliga residensprogrammet Jaw Dikh! i Czarna Góra för utbyte mellan romska och icke-romska konstnärer.

Under 2022 var Mirga-Tas är aktuell med utställningen Re-enchanting the World i den polska paviljongen på Venedigbiennalen, och hennes verk har visats i både internationella solo- och grupputställningar såsom den 11:e Berlinbiennalen (2020), Moravian Gallery i Brno (2017), Center of Polish Sculpture i Orońsko (2020), Museum of Modern Art i Warszawa (2020), på Art Encounters-biennalen i Timişoara (2019) och Rautenstrauch-Joest-Museum – Kulturen der Welt i Köln.

Mirga-Tas är pristagare av Politykas Passport för bästa konstnär från Polen 2020 och Maria Anto och Elsa von Freytag-Loringhoven konstpris (2021) till en ung konstnär som verkar för att motverkar utanförskap, diskriminering och främlingsfientlighet.

Konstnären Malgorzata Mirga Tas

Hitta hit

Fler utställningar

IN BLOOM

Fotografiska hyllar naturen

Den nya utställningen In Bloom är en hyllning till just naturen – som inspiration, kraftkälla och lugnande oas. En...

 17 feb - 11 jun 2023

Fotografiska Stoc..., Stockholm

Eric Magassa och Jelizaveta Suska

Stenastiftelsens kulturstipendium 2022

Färgrika kollage som öppnar dörrar till minnen och städer möter bärbara glaciärer i mörka koncentrerade rum.

 3 dec - 12 feb 2023

Göteborgs Konstmu..., Göteborg

Ralf Arzt - Plastic free Oceans

Under februari har Lindberg-on-Sea den stora äran att presentera Ralf Arzts fantastiskt naturtrogna och realistiska v...

 2 feb - 4 mar 2023

Lindberg-on-Sea A..., Stockholm

Mer Gallerier/Museer i närheten