Michael Johansson, Inez Jönsson, Olle Helin

Utställningen är avslutad! 27 maj 2023 - 17 juni 2023

Michael Johansson, Inez Jönsson, Olle Helin

 25 maj 2023

Tre konstnärer och tre separata utställningar öppnar på Pingsdagen den 27 maj. Michael Johansson har lämnat sin stora ateljé på Paul Linke Ufer i Berlin och visar installationen Variation I & II under perioden 27 maj – 9 juli. Inez Jönsson och Olle Helin har båda minimalismen och materialiteten gemensamt. Jönsson och Helin visar verk i kvarnen tom 17 juni.

Michael Johansson var en av 2006 års ex-studenterna och har sedan dess haft flera större utställningar här hos oss i Östra Karup. För nio år sedan flyttade han till Berlin men är nu på väg att finna en ny plattform, nu i Skåne. Han har efter examen på konsthögskolan i Malmö visat sina verk runtom i hela världen. Det finns även publika verk på olika platser i Sverige och Norge. I trädgården på Arnstedt har man nästan alltid kunnat finna ett verk av honom. I år får vi ett nytt verk.

Michael Johansson ställer lekfulla skulpturer och installationer av vardagsföremål i relation till dess inneboende funktion och egenskaper. Genom repetition, skalförskjutning och ny funktion ifrågasätter han betraktarens tolkning av det unika. Under de senaste åren har Johansson haft som drivkraft att befria objekt från sin funktion. I en serie kubformade skulpturer har föremål från en tänkt specifik plats, exempelvis ett vardagsrum eller ett kök, utifrån färgnyans pusslats ihop till en tätpackad geometrisk enhet. Verken rymmer komprimerade världar från en svunnen tid där funktion tvingas ge efter för färg och form, och ställer med några enkla grepp frågor kring historia, liv och rum.

Variation I

Den här gången intar Michael Johansson det största rummet på galleriet med utställningarna Variation I och II. Då Michael behöver mycket tid att bygga därför kommer han ha två perioder som sträcker sig mellan 27 maj och 9 juli. När man kommer in möts vi av ett omfattande hyllsystemet till bredden fyllt av färgsorterade vardagsföremål. Hyllan har under längre tid utgjort ett både praktiskt och visuellt arbetsredskap i Johanssons ateljé. I november fick Johansson lämna den ateljé i Berlin han arbetat i nästan nio år. På väg till nästa permanenta stopp tar hyllan nu vägen förbi utställningsrummet i Östra Karup. Den har inte längre karaktären av ett arbetsredskap, utan som ett föremål att betrakta, och blir en berättelse både om ett arbetssätt och om en pågående resa. Inför nästa vernissage som börjar på Midsommardagen kommer Michael visa Variation II. Då kommer hyllan få sällskap av ett antal lekfulla mindre verk som på olika sätt relaterar till dess sorterade innehåll.

Michael Johansson föddes 1975 i Trollhättan och tog efter studier på Kunstakademiet i Trondheim och Kunsthochschule Weissensee i Berlin sin magisterexamen på Konsthögskolan i Malmö 2005. Han har under de senaste åren ställt ut omfattande både i Sverige och utomlands. Under senaste åren har han haft soloutställningar på Museum Voorlinden (NL), Galleri Andersson/Sandström och Göteborgs Konstmuseum, samt deltagit i grupputställningar på bland annat Malmö Kunstmuseum, Moscow Museum of Modern Art, och Royal British Society of Sculptors.

Inez Jönsson har sin första soloutställning på galleriet. Hon förhåller sig starkt till idéen om gränslandet mellan konst och hantverk genom sitt val av material, och i dess repetitiva, noggranna och tidskrävande metoder. Hon väljer materialet noga, och använder sig av trä, hästhår och juteväv som möts i måleriet. Paletten består av dova toner, ofta av flera nyanser av samma färg. I målningarna finner man både svärta och skugga som kontrasterar till ljuset. Motivet eller bilden, döljs bakom lager på lager av penselstråk som också de ger olika mönster.

Inez Jönsson (1989) bor och arbeta i Stockholm. Hon har en MFA från Kunliga konsthögskolan. Jönsson har tidigare visat sina verk på bland annat Galleri Belenius, Fullersta gård, CHART, MARKET och Svenska Ambassaden i Tokyo. Hon har blivit tilldelad ett flerta stipendium, bland annat Bærtlingstipendiet 2021, och Vera och Göran Agnekils stipendium för unga konstnärer 2020. Inez Jönsson finns representerad i både privata och offentliga samling så som på Norrköpings konstmuseum och Ståhl Collection. Poeten David Janouch har skrivit en text som går i dialog med verken som visas i utställningen

Olle Helin
"Jag har nyligen börjat göra min egen gesso. Jag samlar sten i Limhamns kalkbrott, som jag pulvriserar, blandar med harlim, olja, andra tillsatser, och bestryker linnedukar med. Visuellt fascineras jag av målningarnas nyansskillnader och de särskilda uttrycken som de får beroende av kornstorlek, medium, och penselföring. Det finns inte två målningar som är likadana. Konceptuellt är jag intresserad av målningarnas motsägelsefulla karaktär: de är abstrakta representationer av en plats, samtidigt som de består av konkreta fragment av den."

Gesso är det vita grundlagret i en målning. I norra Europa har det traditionellt tillverkats av harlim och kalksten. Kalksten består av skalrester från olika fossil som levde för miljontals år sedan, till exempel koraller och snäckor. Det innebär att kalkstenens innehåll speglar den miljö som fanns när den avsattes. Bruten vit - vit färg som inte är helt ren, materialet är brutet ur marken.

Olle Helin är född 1993 i Stockholm och bosatt i Malmö, Sverige. Han har en master i fri konst från Konsthögskolan i Malmö (2019-2021) samt en kandidat från Konstfack (2016-2019). Separatutställningar i urval inkluderar Arnstedt Östra Karup ( 2022), Colour Research på Ronneby Konsthall (2022) och Lokalfärg på Galleri Gerlesborg (2022). Grupputställningar i urval inkluderar Rymdprogrammet, Molekyl Gallery (2023) och Walk With Us, Rochester Art Center, Minnesota (2022-2023). Han har blivit tilldelad stipendier av Malmö stads kulturstipendiat (2023), Konstnärsnämnden (2022), Edstrandska Stiftelsen och Malmö Stad (2021), samt Konstakademien (2020, 2021). Utöver det har han även varit residenskonstnär på Gerlesborgskolan i Bohuslän (2022). Olle Helin finns representerad i Region Skånes och Region Blekinges samlingar.

Hitta hit

Fler utställningar på Galleri Arnstedt Östra Karup

Fler utställningar

Tova Berglund

textil, skulptur

”Nallar. Sexy snowman. Stay away, send help. Klocka. Spöke."

 24 aug - 15 sep 2024

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Fler Gallerier/Museer i närheten