Moki Cherry


23 september 2023 - 3 mars 2024

Moki Cherry

 08 maj 2023

Moki Cherrys färgstarka konst förenar måleri, skulptur, textil, mode och scenografi. Vardagslivet och konsten länkas samman; fodralet till ett musikinstrument är underlaget till en målning, väskor att packa i är bearbetade textila collage och i teckningar formuleras en livsåskådning med naturen i centrum.

Konsten kunde vara del av konserter i Paris, Köpenhamn eller på den skånska landsbygden.

Genom att presentera sin konst även utanför konstgallerier och teaterscener, bland annat i sitt hem, luckrade Cherry upp hierarkier mellan det offentliga och privata och mellan aktör och publik. Barnen, egna och andras, var både publik och samarbetspartners.

Cherry var praktiserande buddhist och i sitt arbete kombinerade hon influenser från österländska religioner och västerländsk konsthistoria. Även ett omfattande resande och internationella samarbeten inspirerade uttrycket. Resultatet är ett brokigt gestaltande med naivistiska inslag och symboler, befolkat av mänskliga och icke-mänskliga varelser. Senare verk bär också spår av kubism och mer abstrakta former.

Cherry kommenterade själv denna gränsöverskridande verksamhet med beskrivningen:

Scenen är hem, och hemmet är scen.

Moki Cherry föddes i Koler i Norrbotten, och flyttade till Stockholm 1962 för att studera mode. 1970 flyttade hon med sin familj till Tågarp i nordvästra Skåne och transformerade en före detta skola till familjens hem, men även till en samlingsplats för musik, teater, barnverksamhet och konst. Med sin man, musikern Don Cherry, etablerade hon Organic Music Society (1966–1977) som hon såg som det största som hänt konstscenen sedan Svenska Baletten (1920–1925). Från slutet av 1970-talet delade hon sin tid mellan Tågarp och New York. Moki Cherry (1943–2009) har en lång historia med Moderna Museet. 1971 deltog hon och Don Cherry i utställningen ”Utopier och visioner 1871–1981”, där de gavs möjlighet att skapa en totalinstallation – en levande miljö där musik, konst och vardagslivet tilläts pågå samtidigt.

Moderna Museet i Stockholm visade en utställning med Moki Cherry 2016.
Utställningen på Moderna Museet Malmö presenterar en bred bild av konstnärskapet och omfattar även en kreativ verkstad.
Curatorer: Elisabeth Millqvist och Andreas Nilsson

Hitta hit

Fler utställningar på Moderna Museet Malmö

Fler utställningar

Land Art

Songs from the woods

Konstverk under förändring.

 19 aug - 1 apr 2024

Trollhättans Kons..., Trollhättan

Samlingen

En av Sveriges största konstsamlingar

Malmö Konstmuseum har en av Sveriges största konstsamlingar med runt 40 000 objekt. Det är en unik kollektion, ägd ma...

 12 jun - 1 jul 2029

Malmö Konstmuseum, Malmö

BADRUM FÖR ALLA!

– INDUSTRIDESIGN FRÅN GUSTAVSBERG

 3 jun - 26 apr 2024

Gustavsbergs Pors..., Gustavsberg

Fler Gallerier/Museer i närheten