INGELA IHRMAN




Miss Brunnsviken

Utställningen är avslutad! 11 maj 2023 - 1 oktober 2023

INGELA IHRMAN

 19 juni 2023

Carl Eldhs Ateljémuseum är glada att presentera konstnären Ingela Ihrman, internationellt uppmärksammad för sina storskaliga skulpturer och egensinniga, humoristiska performance. I utställningen Miss Brunnsviken möts vi av en samling drottningar, eller åtminstone spåren efter dem, i en lek med idéer om skönhet och kropp. I Ihrmans konst spänns det förmodat vackra ofta mot något våldsamt, äckligt eller omvälvande. 

– Titeln är ett sätt att benämna skönheten som slår mig i ansiktet varje gång jag besöker Carl Eldhs Ateljémuseum. Jag har velat undersöka hur det är att stirra på något vackert – vad händer med den som tittar och den som blir tittad på? säger Ingela Ihrman. 

I samband med utställningen publiceras en katalog med fördjupande samtal mellan konstnären och curatorn Caroline Malmström, följt av ett konstnärssamtal torsdagen 1 juni då även poeten Marie Silkeberg medverkar. Under sensommaren återkommer Ingela Ihrman för att torsdagen den 24 augusti bjuda besökarna på performanceverket Ett fikon.

Utställningen är curerad av Joanna Nordin och Caroline Malmström.

Carl Eldhs Ateljémuseum vill framföra ett varmt tack till museets och utställningens generösa mecenater Pontus Bonnier, Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Anne-Marie Lembcke liksom Kulturrådet och Stockholms stad för betydelsefulla kulturstöd.


Ingela Ihrman, Carl Eldhs Ateljémuseum. Foto: Valdemar Asp

Om konstnären

Ingela Ihrman (f 1985 i Kalmar) är baserad i Malmö men har under vintern och våren 2023 varit stipendiat på Iaspis Konstnärsnämnden och huserat i en ateljé på Maria Skolgata i Stockholm. Med en avväpnande humor och lekfullhet har Ingela Ihrmans konst det senaste decenniet svarat an mot ett behov av att tänka kring frågor som rör mänsklighetens framtid på jorden. Genom handens arbete och närvaron i tidskrävande tekniker, skapas ny mening ur ofta organiska, återvunna och vardagliga material.

Ingela Ihrman representerade Sverige i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2019. Hon är 2023 även aktuell med separatutställningen Nocturne på Gasworks i London och öppnar en retrospektiv på Malmö konsthall i september.


Ingela Ihrman, Carl Eldhs Ateljémuseum. Foto Valdemar Asp

Hitta hit

Fler utställningar på Carl Eldhs Ateljémuseum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten