Låt hundra blommor blomma

18 november 2023 - 20 oktober 2024

Låt hundra blommor blomma

 09 februari 2024

I utställningen Låt hundra blommor blomma visas textila verk av Elsa Pärs-Berglund som ställs ut tillsammans med de samtida konstnärerna Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert.

Elsa Pärs-Berglund (1920–2005) vävde med stor skärpa fram sin samtids brännande frågor.
Genom vävtekniker som gobeläng, dubbelväv, damast och dukagång skildrade hon politiska skeenden, globala orättvisor, miljöfrågor och den svenska arbetarrörelsen under 1900-talets andra hälft.

Blomman som politisk symbol för rättvisa och motstånd figurerar i flera av utställningens verk – både i form av arbetarrörelsens röda ros och blomman som symbol för miljörätt.

Men utställningen reflekterar även över Pärs-Berglunds politiska samtid, samt socialismens och kommunismens idealiserande personkult som framträder i flera av verken.

Utställningstiteln tar avstamp i Pärs-Berglunds verk Låt hundra blommor blomma. Det var också namnet på en politisk kampanj av Mao Zedong i det kommunistiska Kina 1956–1957. Under kampanjen uppmanades medborgarna att öppet kritisera makten under den falska föreställningen om fri åsiktsbildning. Konsekvenserna blev ödesdigra för oppositionen som mot slutet av perioden istället förföljdes och förvisades till arbetsläger.

Service

  • Kafé

Hitta hit

Fler utställningar på Röhsska museet

Fler utställningar

Amanda Karlsson

The Leech party - Igelfesten

The Leech Party / Igelfesten är en hyllning, ett förhållningssätt och ett utforskande kring våra kollektiva oönskade...

 1 jun - 4 aug 2024

Trollhättans Kons..., Trollhättan

Konst i Ån 2024

 28 jun - 11 aug 2024

Norrtälje Konsthall, Norrtälje

Fler Gallerier/Museer i närheten