L’ART BRUT




– Konst som urkraft

Utställningen är avslutad! 1 juni 2024 - 1 september 2024

L’ART BRUT

 08 maj 2024

Vad är konst och vem avgör det? Dessa frågor väcker utställningen L’ART BRUT – Konst som urkraft, på Millesgården

Uttrycket l’art brut, franska för rå konst, myntades av den franske konstnären Jean Dubuffet (1901-1985). Begreppet syftar på konstnärliga uttryck som tillkommit av upphovspersoner som befunnit sig utanför den etablerade konstvärlden med dess akademiska ramverk.

Under sin livstid samlade Jean Dubuffet på sig över 5 000 verk och samlingen har idag utökats till närmare 70 000 verk. I konsthallen är verken organiserade tematiskt och visar geometriska bildkompositioner, färgstarkt måleri med emblematiska figurer och små papperslappar med tecknade bildberättelser varvat med skrifter, skulpturer, alster med djurmotiv och landskapsskildringar. Utställningen på Millesgården är ett samarbete med Collection de l’Art Brut i Lausanne, Schweiz och baseras på 19 schweiziska upphovspersoner och presenterar över 100 verk.

"Med detta [Art Brut] anses verk utförda av människor opåverkade av konstnärlig kultur, där efterapning, i motsats till vad som händer hos de intellektuella, spelar liten eller ingen roll, så att deras skapare plockar allt (ämnen, materialval, transponeringsmedel, rytmer, sätt att skriva, etc.) ur sig själva och inte från klichéer av klassisk konst eller konst som är på modet. Här bevittnar vi en konstnärlig verksamhet som är helt ren, rå, återuppfunnen i hela sitt varande av dess skapare, baserad enbart på dens egna impulser. Konst i vilken uppfinningsrikedomens funktion manifesteras, och inte den, som ständigt ses i kulturkonsten, av kameleonten och apan." / Jean Dubuffet,1949.

Under sin livstid samlade Dubuffet på sig över 5 000 verk av 133 personer som han donerade till staden Lausanne i Schweiz 1971. Samlingen har växt under åren och består idag av närmare 70 000 verk som finns på Collection l’Art Brut i Lausanne som öppnade för allmänheten 1976.

Läs mer om utställningen >>


Vänster: Aloïse Corbaz, 1929, ©Olivier Laffely Collection de l’Art Brut, Lausanne
Mitten:  Jean Radovic ©Caroline Smyrliadis Collection de l’Art Brut, Lausanne
Höger:  Benjamin Bonjour, 1983 ©Kevin Seisdedos Collection de l’Art Brut, Lausanne

 

 

Service

  • Kafé

Hitta hit

Fler utställningar på Millesgården Museum

Fler utställningar

Peter Kinny – ETT TILL ETT

Utställningsstipendiat

Peter Kinny – ETT TILL ETT

 12 okt - 23 nov 2024

Konstakademien, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten