Mönstrade Positioner


14 oktober 2023 - 25 augusti 2024

Mönstrade Positioner

 01 november 2023

I utställningen Mönstrade Positioner utforskas samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer.

Mönsterdesign har sedan millennieskiftet genomgått en revolution.

I utställningen Mönstrade Positioner utforskas samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer. Det blir en resa genom dagens gränsöverskridande mönstervärld där frågor om fult/vackert, digitalt/analogt, abstrakt/konkret inte längre har tydliga svar.

Vi omges överallt av mönster. De finns i naturen, i våra hem och på våra kläder. De är ständigt närvarande inom all form av design, inte minst inom det textila området. De kan var fula och vackra, de skapar illusioner och de berättar historier, och vi bär dem för att sticka ut – eller som kamouflage.

Men under de senaste 25 åren har området revolutionerats i grunden, såväl inom designmetoder, produktionstekniker och förhållningssätt till mönster – till stor del pådrivet av den digitala teknikutvecklingen.

I utställningen Mönstrade Positioner presenteras mönster för mode och inredning av 14 nu verksamma nordiska formgivare på en yta som låter praktiker, idéer och mönster krocka i en ögonblicksbild av dagens textila mönstervärld. Fokus ligger på olika trycktekniker, men även tekniker inom väv och handmålade mönster finns representerade bland verken. Många av utställarna arbetar dessutom gränsöverskridande i andra material inom sina konstnärliga praktiker.

Vi får ta del av en eklektisk och överraskande mönstersamtid där det blir allt svårare att dra en gräns mellan mode- och inredningsmönster och som rör sig mellan naturinspiration och abstraktion, framtid och dåtid, det lekfullt humoristiska och det grafiskt strikta.

Medverkande utställare:

Daniel Palillo
Edda Gimnes
Henrik Vibskov
Ingrid Berg
Klaus Haapaniemi
Liselotte Watkins
Lovisa Burfitt
Margrethe Odgaard
Martin Bergström
Patrik Söderstam
Reeta Ek
Thora Stefansdottir
Tronhjem Rømer
Tuuli-Tytti Koivula

 

Hitta hit

Fler utställningar på Textilmuseet

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten