Juxtaposing Craft

Hantverk och nutida skapande i Japan och Norden

Utställningen är avslutad! 12 oktober 2022 - 15 oktober 2023

Juxtaposing Craft

 22 februari 2023

Juxtaposing Craft utforskar det handgjorda i ett utbyte mellan Norden och Japan. I utställningen möts nytt skapande från formgivare, konstnärer och hantverkare sida vid sida med föremål ur de samlingar Världskulturmuseerna förvaltar.

 

Handens görande, tiden, rörelser, döden och ritualer. 

Juxtaposing Crafts curatorer Rebecca Ahlstedt och Anna Senno har under flera år undersökt samlingen vid Världskulturmuseerna och skapat nya verk med ambitionen att lyfta fram olika perspektiv och historier som hantverksföremålen bär på.

– Ett föremål överlever ofta sin skapare och är det som berättar våra historier. I utställningen har vi både helt nyfödda samt flera tusenåriga protagonister som möts sida vid sida i ett och samma rum. Mötet här kan lära oss mycket om tid och rum, människa och natur, liv och död, material och skönhet, säger Anna Senno. 

– Genom materialitet och ornamentik formar vi både världen och oss själva, säger Rebecca Ahlstedt. Vi är förväntansfulla inför de nya berättelser som kommer att skapas när utställningen möter publiken då flera av verken är interaktiva och analoga.

För första gången i Östasiatiska museets historia möts verk från fjärde generationens bambumästare, en nyskapad badritual på Island med jomon-keramik, lackhantverk och samiska 1700-tals trummor. Två av de rituella trummorna återfanns i Marseille av samiske konsthantverkaren Fredrik Prost och Anna Senno efter år av letande. I samklang har de skapat en samtida tidstrumma som talar om relationen mellan ljud och tystnad.

Utställningen består av tre tematiska utforskningar, Materialitet i rörelseVattenritualer och Tystnadens återkomst och är skapade av Rebecca Ahlstedt, Anna Senno och designstudion 1+1+1.

Naturen, materialitet och rörelse är en återkommande tematik i utställningen med bland annat interaktiva föremål från Masaru Kawais skog i Gifu, Japan, Rebecca Ahlstedts och Seyia Mitazakis vrilbänk gjord i Dalarna, och ett möte mellan Nittsjölera och SU-EN Butoh company i dansformen Butoh.

I Trapphallen visas Needles, ett svindlande verk av japanska konstnären Toshimasa Kikuchi. Inspirerad av matematiska modellstudier från sent 1800-tal hänger lackerade skulpturer i japansk ädelcypress från taket och leker med motsatsförhållanden i rummet.

Utställningen är ett samarbete mellan Undeni och Världskulturmuseerna med stöd av Nordisk kulturfond. I utställningen visas också föremål från Dalarnas museum, Mucem i Marseille och Galerie Mingei i Paris. 

Hitta hit

Fler utställningar

När Rötter Bränns

 24 feb - 26 maj 2024

Textilmuseet, Borås

Fler Gallerier/Museer i närheten