Konungarikena Elgaland-Vargaland presenterar Världsutställningen 2023

Utställningen är avslutad! 11 mars 2023 - 18 juni 2023

Konungarikena Elgaland-Vargaland presenterar Världsutställningen 2023

 09 mars 2023

Territorier av olika slag och vem som råder över dem står i fokus för vårens utställningar på Accelerator. Fysiska, geografiska, juridiska, mentala eller själsliga områden utforskas. Det kan röra sig om landsgränser och rätten att få leva där man vill, men också territorier bortom människans domäner, livet och döden.

Om utställningen:

Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggrens konstprojekt Konungarikena Elgaland-Vargaland experimenterar med idén om nationalstaten. Konungarikena har varit ett pågående konstprojekt sedan grundandet 27 maj 1992. Rikena består av världens geografiska, mentala och digitala gränsområden.

Världsutställningen 2023 presenterar nya verk inom Elgaland-Vargaland samt doftverk, ljudinstallationer, performances och konserter skapade av konstnärer inbjudna av von Hausswolff och Elggren. I utställningen deltar totalt 29 konstnärer. Världsutställningar har sedan 1800-talet tjänat till att manifestera nationalstaten och visa upp nationellaprestigeprojekt. Elgaland-Vargalands världsutställning är ingen framstegsuppvisning utan en presentation av relationer till olika platser i rikena som breder ut sig bortom tid och rum. Världsutställningen 2023 har ett fokus på kommunikation inom rikena – dialoger mellan medborgare, mellan levande och döda, vakenhet och sömn, mellan värdsliga och utomvärldsliga kroppar.

I kärnan av Världsutställningen 2023 finns frågan om en nation kan vara en nation om den är utspridd över hela världen och vem som har rätt att definiera och upprätthålla gränser. Elgaland-Vargaland har hittills upprättat ambassader och konsulat på 39 platser runt om i världen och fortsätter annektera nya territorier. Verket är en påminnelse om att en nations geografiska och mentala gränser är en konstant pågående performativ akt och som alldeles för ofta bestämmer vem som får leva och vem som dör. Att rita om kartor och förändra krav för medborgarskap är konstanta aktiva skeenden i samtida världspolitik, framförallt genom Rysslands invasion av Ukraina.

Utställningens curatorer är Richard Julin och Therese Kellner.

Klicka här för att läsa mer om utställningen, konstverk och de performance som äger rum... 

Service

  • Kafé
  • Hiss och ramper
  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Accelerator

Fler utställningar

Ett nytt ljus. Stefan johansson

Trettio år har gått sedan konstnären senast ägnades en stor separatutställning i Stockholm. Utställningen på Thielsk...

 23 mar - 1 sep 2024

Thielska Galleriet, Stockholm

Erik Hjorth

 26 apr - 11 maj 2024

Galleri Konst i K..., Karlstad

Fler Gallerier/Museer i närheten