We Are Seediq




22 april 2023 - 12 januari 2025

We Are Seediq

 14 april 2023

"We Are Seediq" är en utställning som skapats i samarbete med urfolket seediq i Taiwan. Seediq betyder människa och är namnet på både språket och folket vars historia sträcker sig långt tillbaka. En historia som seediq själva berättar på Etnografiska museet.

Det unika samarbetet mellan seediq och museet inleddes i samband med att det fanns frågetecken kring en samling från Taiwan i magasinet. Efterforskningar visade att föremålen hade varit felkategoriserade sedan tidiga 1900-talet och att de i själva verket var seediq. Museets intendenter kontaktade olika institutioner i Taiwan och resten är historia. Sedan föremålen samlades in till museet på det tidiga 1900-talet har mycket av seediqs traditionella kultur gått förlorad. Utställningen är en del av seediqs arbete att återuppliva tidigare generationers kunskap som ligger dold i föremålen.

"Meningen är inte att föremålen på något sätt ska begravas och glömmas bort, utan vi ska skapa liv i dem igen och inspirera vårt folk och våra unga att känna stolthet över sitt ursprung. Vår existens är sammanlänkad med våra förfäder och den traditionella seediqkulturen", säger Walis Pering, orförande för Seediq National Assembly. 

Som ett led i att dekolonisera museet samt att utveckla hur etnografiska museer kan samarbeta med urfolk och föremål i samlingarna skapades We Are Seediq. Med hjälp av modern visualiseringsteknik och nyskapande utställningsdesign berättar seediq sin historia om ett återfunnet kulturarv.

We Are Seediq är formgiven av Kasper Salin-vinnande byrån Olsson Lyckefors. 

Hitta hit

Fler utställningar på Etnografiska museet

Fler utställningar

Vincent van Gogh:

Olovskog, Saint-Rémy i fokus

 22 jun - 31 dec 2024

Göteborgs Konstmu..., Göteborg

Hilda Hellström

A cut through time

Vulkanutbrott, jordbävningar och tektoniska rörelser: Hilda Hellström vill i sina arbeten efterlikna geologiska proc...

 24 feb - 4 maj 2024

Konsthallen Kultu..., Tierp

Fler Gallerier/Museer i närheten