Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch

Utställningen är avslutad! 6 maj 2023 - 1 oktober 2023

Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch

 26 maj 2023

Thielska Galleriet öppnar en duo-utställning med grafiska verk av Andreas Eriksson (f.1975) och Edvard Munch (1863–1944).

Munch var en betydelsefull konstnär för Signe Maria och Ernest Thiel och i deras konstsamling finns en nästan komplett serie av den norske konstnärens grafiska blad. Det är mycket roligt att nu få lyfta fram ett större urval av dessa i dialog med Andreas Erikssons verk.

Eriksson är en välkänd samtidskonstnär som representerat Sverige på Venedigbiennalen (2011) och ställt ut separat på bland annat Bonniers konsthall, Akvarellmuseet på Tjörn och Skissernas museum i Lund. Han är kanske mest känd som målare men har även arbetat med grafik sedan tonåren.

Utställningen belyser de båda konstnärernas distinkta stilar men visar samtidigt hur de tillsammans lockar fram något tidigare okänt i varandras verk. Genom att sätta samman Eriksson och Munch på ett fritt sätt luckras idén om en linjär konsthistoria upp. Bilderna lösgörs ur de sammanhang vi är vana vid och när deras verk från olika tider placeras nära varandra uppstår en dialog åt båda håll.

 Det är inte bara den nu levande konstnären som tar vid där den äldre slutar, Munchs bilder vecklas också ut och får tala med Erikssons. Det är inte fråga om att vilja se en utveckling, snarare att försöka skapa en omtagning. Genom att skifta mellan kontraster som det figurativa och abstrakta, det anade kan något nytt synliggöras och få liv i rummen. Ibland speglar verken snarare varandra. Ett träd gjort av en ung Andreas Eriksson, Utan titel (1993), får möta Edvard Munchs Eken från 1903 – samma frågor har ställts genom åren.

Utställningen visas i Söderbergrummet och den angränsande passagen intill Salongen på plan 2 samt högst upp i Tornrummet – en intimitet som passar båda konstnärskapen. 


Andreas Eriksson, Utan titel, träsnitt, 2015

Mer om Andreas Eriksson

Andreas Eriksson (f. 1975) studerade 1993–98 på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Han bor och arbetar i Medelplana vid nordvästra Kinnekulle strax utanför Lidköping. Erikssons konstnärliga praktik omfattar många tekniker, inklusive måleri, grafik, fotografi, skulptur, textila verk och installationer. Hans blick på och användande av det omgivande landskapet vid Kinnekulle ger hans konceptuellt drivna verk en jordnära klang. Andreas Eriksson är representerad på Centre Pompidou i Paris, MUMOK i Wien, Göteborgs konstmuseum, Moderna Museet i Stockholm, Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk, Nasjonalmuseet i Oslo med flera museer.

 

Service

  • Kafé
  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Thielska Galleriet

Fler utställningar

Lina Söderberg, metall

Skulpturer av metall och teckningar.

Lina Söderberg visar skulpturer av metall och teckningar.

 4 maj - 2 jun 2024

Sadelmakarlängan, Österbybruk

UTOMHUSUTSTÄLLNING - CRAIG AMES

FOTOGRAFIER AV BRITTISKA ALGER – AI-AVBILDNINGAR, 2022

 12 maj - 31 maj 2024

Landskrona Foto, Landskrona

Anders Sunna

Vi skriker inte i skogen

 16 mar - 17 maj 2024

Katrineholms Kons..., Katrineholm

Fler Gallerier/Museer i närheten