ERIK JOHANSSON - The Echo Chamber

Utställningen är avslutad! 22 september 2023 - 14 januari 2024

ERIK JOHANSSON - The Echo Chamber

 07 september 2023

Har du också velat kliva in i en av Erik Johanssons surrealistiska bildvärldar? Nu är det snart möjligt. I den scenografiska utställningen The Echo ChamberFotografiska får besökarna själva bli en del av verken.

Den 22 september öppnas dörrarna för The Echo Chamber, en utställning där tre olika teman får illustrera komplexiteten i människans uppfattning av omvärlden. Genom Erik Johanssons helt nya verk The Echo Chamber, Filter Bubbles och Painting a World of Our Own växer varje tematik ut i olika rumsligheter som utforskar perceptionens kraft. Här undersöks hur en förskjutning av våra egna perspektiv kan öppna nya dörrar – kanske till en ljusare framtid. The Echo Chamber är en unik, omslutande utställningsupplevelse där besökarna får kliva in i Erik Johanssons bildvärld och själva bli en del av verken.

– Att våga ta ett steg ut i det okända och lämna sin comfort zone är något som varit återkommande i mitt skapande under många år. Det är ett ganska brett ämne som kan illustreras på många sätt, men just här har jag jobbat mer specifikt med hur vi konstruerar våra egna separata världar, säger Erik Johansson.

TRE TEMAN OCH VERK

I ett av verken utforskas ekokammaren: det fenomen som uppstår när en grupp likasinnade människor bara delar information och tankar med varandra, och på så sätt förstärker sina egna åsikter istället för att ta in nya perspektiv. I ekokammaren ifrågasätts aldrig världsbilden, tvärtom blir den cementerad. Erik Johansson visar befrielsen i att lyckas vidga sina vyer för att ta in nya perspektiv i livet – något som förhoppningsvis kan leda till ett mer inkluderande synsätt. Det andra verket lyfter filterbubblor, vilka enligt senare forskning inte bara existerar på grund av sociala medier och av algoritmer, utan också ofta skapas och upprätthålls av människan själv via våra begränsade tolkningar av omvärlden. I Erik Johanssons gestaltning av detta blir den tunna hinna som separerar oss synlig, och samtidigt möjlig att spräcka. Den gemensamma värld som vi skapar och målar upp tillsammans utforskas i det tredje verket Painting a World of Our Own.

– The Echo Chamber är en utställning som verkligen får en att reflektera över vilken bubbla du själv lever i, och förhoppningsvis ger nya insikter om hur du kan vidga dina vyer. Vi är otroligt glada över att få jobba med Erik Johansson igen och få ta del av hans alltid lika slående och tankeväckande drömvärld, säger Sofia Liljergren, utställningsproducent på Fotografiska Stockholm.

The Echo Chamber är skapad av Fotografiska Stockholm med den oberoende stiftelsen H&M Foundation som utställningspartner och Planethon som kunskapspartner på temat social hållbarhet. Utställningen visas på Fotografiska från 22 september 2023 till 14 januari 2024.

OM ERIK JOHANSSON:
Hyllade Erik Johansson är en svenskfödd konstnär baserad i Prag som skapar surrealistiska bilder genom att kombinera fotografiska element och andra material till drömlika, mångbottnade scener. Han ställer ut sin konst över hela världen, och var senast aktuell på Fotografiska med utställningen Places Beyond år 2019. I våras släppte han fotoboken Make Believe som samlar hundra av hans bästa bilder och skisser.


Erik Johansson, Echochamber. Fotografiska Stockholm

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Meta Isæus-Berlin, Hanna Ljungh

Gränsen mellan det drömda och det upplevda suddas ut och berör själen på djupet

 1 aug - 31 aug 2024

Galleri Arnstedt..., Östra Karup

Ben Thompson - Maria Björklund

Återsken

England möter Sverige när dessa två konstnärer ställer ut på Pumphusets Konsthall

 25 maj - 14 jul 2024

Pumphuset Konsthall, Landskrona

Fler Gallerier/Museer i närheten