Carl Fredrik Hill & Fanny Churberg

– mot ett nytt landskap

19 april 2024 - 15 september 2024

Carl Fredrik Hill & Fanny Churberg

 17 april 2024

Sven-Harrys konstmuseum visar under våren och sommaren 2024 unikt nordiskt landskapsmåleri från 1800-talet med två av tidens mest banbrytande konstnärer, Carl Fredrik Hill (1849–1911) och Fanny Churberg (1845–1892).

Båda förde en kamp, om än på olika sätt ­ – att förverkliga sina konstnärsambitioner och få publikens erkännande.

Finska Fanny Churbergs dramatiskt återgivna och expressiva landskap i starka färger möter Carl Fredrik Hills djupt personliga, skimrande och förexpressionistiska måleri i utställningen. Under en intensiv och kreativ period befann de sig i Frankrike för att gestalta Fontainebleauskogens yppiga natur. Med inspiration från några av Barbizonskolans förgrundsfigurer, Corot, Rousseau och Courbet, utvecklade de en helt ny typ av landskapsmåleri.

Sven-Harrys konstmuseum sammanförs för första gången de besläktade, men starkt personliga konstnärskapen innan de båda på olika sätt upphör med sitt måleri. Fanny Churberg, i skuggan av sina manliga konstnärskollegor, avslutar sin karriär abrupt och Carl Fredrik Hill som olyckligt går in i en svår sjukdomsperiod.

Utställningen är producerad av Sven-Harrys Konstmuseum i samverkan med gästcuratorerna Barbro Schauman och Pedro Westerdahl. Med stöd från Region Stockholm. Tack till Nadén


Carl Fredrik Hill, Aftonstämning, landskap från Fontainebleau, 1875. Foto: Åmells Konsthandel

Fanny Churberg Iltamaisema /Aftonskymmning/ Evening View, 1877

Hitta hit

Fler utställningar på Sven-Harrys konstmuseum

Fler utställningar

Benjamin Nørskov

EPA Sverige

Ett tonårsrum på hjul. Så har man ibland beskrivit epa-traktorn – fordonet som ger svenska ungdomar möjligheten att k...

 4 maj - 1 sep 2024

Arbetets museum, Norrköping

Eva Skarbäck, keramik och Camilla Skorup, textil

”Grönska” ett möte mellan keramik och textil.

”Grönska” ett möte mellan keramik och textil.

 8 jun - 30 jun 2024

Sadelmakarlängan, Österbybruk

Fler Gallerier/Museer i närheten