Henriette Sabroe Ebbesen

- Kaleidoscope

23 februari 2024 - 12 maj 2024

Henriette Sabroe Ebbesen

 28 mars 2024

Danska Henriette Sabroe Ebbesen kommer nu till Fotografiska med utställningen Kaleidoscope. Här suddar hon ut gränserna mellan fotografi och måleri, verklighet och fantasi – och undersöker det mänskliga psyket och kroppen.

Speglar, reflektioner, illusioner och surrealism. Det är några av ledorden i Henriette Sabroe Ebbesens konstvärld, där hon undersöker hur den mänskliga kroppen, psyket och världen i allmänhet kan visualiseras och tolkas beroende på betraktarens sinne och ögon. Som utbildad läkare är hon intresserad av skärningspunkten mellan vetenskap och konst, vilket ofta syns i hennes verk. 

-  Jag strävar efter att böja verkligheten, säger hon.

Konceptuellt kretsar Henriette Sabroe Ebbesen verk ofta kring identitet och det undermedvetna jaget. Hennes utforskande av psyket, sinnet och kroppen visas i de många olika verken, med allt från krossade ansikten till förvrängda former av den nakna kroppen, självporträtt, stilleben och videoverk.

 


Vänster:  Oranges, Kaleidoscopic Still Life, 2016.   Höger: Red Lips, Another Face, 2016. © Henriette Sabroe Ebbesen

 

– Jag har alltid varit fascinerad av vetenskap i allmänhet och jag älskar att leka med tanken på att manipulera de fysiska reglerna i den här världen. Matematiska strukturer, fysiska lagar, botaniska växter och så många andra saker från den naturliga världen är så fascinerande att de till och med kan verka overkliga, säger Ebbesen.

Henriette Sabroe Ebbesen har ställts ut på många håll både i USA och Europa. Hon deltog bland annat i utställningarna Kunstnernes Efterårsudstilling 2016, Photo Vogue Festival 2017 och Portrait Now! 2019 och har uppmärksammats i ett tv-reportage i Arte TV. Hon har också jobbat för tidskrifter som Vanity Fair Italia, Vogue Italia, Australia, Greece and Scandinavia och Le Petit Voyeur och lyfts fram av redaktörerna för Vogue Italia och Photo Vogue som en fotograf att hålla ögonen på.

Utställningen Kaleidoscope visas på Fotografiska Stockholm från 23 februari till 12 maj.

 

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Capellagården

En skola för gestaltande arbete

En mix av högkvalitativt lokalt hantverk i olika material. Möbler, keramik, textil m.m.

 11 maj - 29 jun 2024

Vida Museum & Kon..., Borgholm

Fler Gallerier/Museer i närheten