Wennerberg – naturen flyttar in
Upptäck en blomstrande formskatt från förra sekelskiftet.

1 juni 2024 - 31 maj 2025

Wennerberg – naturen flyttar in

 21 maj 2024

Med prunkande dekorer för Gustavsbergs porslinsfabrik kom Gunnar G:son Wennerberg att bli en av Sveriges mest omtyckta formgivare vid förra sekelskiftet. Möt honom här som blomstermålare, konstnär i industrin och en formgivare som lät naturen flytta in.

I sommarens nya utställning på Gustavsbergs Porslinsmuseum möter du Gunnar G:son Wennerberg, en konstnär som kom att bli en av Sveriges mest omtyckta formgivare från tiden runt sekelskiftet 1900.

Du har kanske träffat på hans blommor någon gång, som slingrande dekorer på vaser och serviser i såväl glas som keramik och porslin. Här får du nu chansen att upptäcka Wennerberg som blomstermålare men också tillfälle att fördjupa dig i hans gärning som konstnär i industrin – som mönstertecknare och formgivare.

Gunnar G:son Wennerberg anlitades 1895 av Gustavsbergs porslinsfabrik. Hans uppdrag var bidra med nya idéer och formge varor med hög konstnärlig kvalité som kunde öka Gustavsbergs konkurrenskraft. Wennerberg var verksam vid Gustavsberg till 1909.

Med Wennerberg flyttade naturen in. Hans omsorgsfullt och klarsynt tecknade studier och akvareller av blommor och blad blev till prunkande mönster på serviser och konstgods. Särskilt populära var hans mönster med enkla, svenska vårblommor. Wennerbergs intresse för natur och botanik fick även utlopp i design för den så kallade fönsterträdgården.

Utställningen bygger på Nationalmuseums samlingar och visar teckningar, målningar, serviser, konstgods och konstglas. Här finns även exempel på Wennerbergs inredningskonst.


Vänster: Gunnar G son Wennerberg för Gustavsbergs porslinsfabrik, vas med dekor av iris och blad i gult, grönt och guld, ljust grön fond, 1897. Flintporslin, målad dekor. 
Höger: Gunnar G:son Wennerberg för Kosta glasbruk, vas med dekor av gula krysantemumblommor mot mjölkvit botten, 1897–1900. Kaméglas.

Hitta hit

Fler utställningar

Come Nu Kom Now

Part 2

Vernissage 31 maj 16.00 - 20.00

 31 maj - 30 jun 2024

GALLERI Gemla, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten