Bærtling innan Bærtling

Föreläsning på Artipelag med Magnus Jensner

19 oktober 2024 - 19 oktober 2024

Bærtling innan Bærtling

 16 september 2024

Få konstnärer är så starkt förknippade med svensk konkretism som Olle Bærtling, men innan han hittade sitt abstrakta uttryck arbetade han i en färgexpressionistisk stil med tydlig inspiration av Matisse och Van Gogh. Lördagen den 19 oktober kl. 14:00 föreläser Magnus Jensner, museichef vid Hallands konstmuseum, om Bærtlings tidiga verk och konstnärliga utveckling.

Få andra konstnärer är så nära förbundna med den svenska konkretismen som Olle Bærtling (1911–1981), vars strama geometriska former strävar ut i rymden. Lika bekant är det dock inte att han dessförinnan arbetade i en färgexpressionistisk stil, med tydlig inspiration från Henri Matisse och Vincent van Gogh. I I Follow the Sun visas fyra verk med solrosor, som Bærtling utförde 1946, några år innan han hittade fram till sitt abstrakta uttryck.

Lördag den 19 oktober klockan 14:00 föreläser Magnus Jensner, museichef vid Hallands konstmuseum, om den tidiga Bærtling och de formativa åren som föregick hans konkretistiska verk. Hallands konstmuseum har en stor samling verk av Bærtling, som föddes och växte upp i Halmstad, men förvaltar även Bærtlingstiftelsens samling om 240 verk. Samtalet ingår i entréavgiften.

Hitta hit

Fler utställningar på Artipelag

Fler utställningar

Emma Berlin

"Livet"

Måleri och skulptur med ett personligt, charmigt, färgglatt uttryck där känslor som svartsjuka, kärlek och glädje tar...

 7 sep - 28 sep 2024

Galleri Gauffinsk..., Kristanstad

Fler Gallerier/Museer i närheten