Beauty and the Unexpected. Modernt och samtida amerikanskt konsthantverk.

30 mars 2023 - 16 februari 2025

Beauty and the Unexpected. Modernt och samtida amerikanskt konsthantverk.

 22 december 2022

Upplev en utställning med amerikanskt konsthantverk, från 1950-talet till idag: allt från smyckekonst till stolar, väggdekorationer och textilier. Föremålen har valts ut av galleristen och kuratorn Helen Drutt.

Beauty and the Unexpected innehåller modernt och samtida amerikanskt konsthantverk som har valts ut av före detta galleristen och konsthantverksexperten Helen W. Drutt English. I utställningen visas 81 föremål såsom smyckekonst, stolar, keramik, vägginstallationer och textilier från 1950-talet till idag. Föremålen har donerats till The American Friends of the Nationalmuseum of Sweden och kommer framöver att bli en del av Nationalmuseums samlingar.

Helen W. Drutt English fick inspirationen till utställningen när hon blev kontaktad av Nationalmuseum efter att hon hade arbetat med ett liknande initiativ, Gifts from America, till Eremitaget i Sankt Petersburg 2014. Idén med utställningen och att sätta ihop en samling vidareutvecklades sedan i samarbete med museet och The American Friends of the Nationalmuseum of Sweden. Arbetet började sedan med att välja ut föremål, som alla är donationer. Samlingen bygger på generositeten hos varje enskild konstnär och donator och deras engagemang i projektet har varit helt avgörande.

– De senaste 65 åren har varit en fantastisk tid av sökande och experimenterande. Den moderna hantverksrörelsen har smält samman med en bredare konstdiskussion och gränsen mellan konstformerna har suddats ut. Förmågan att röra sig från funktionella former till skulptur och från bärbara konstföremål till bildvävnad är naturlig i en mängd idéer som förenar en brosch, en kruka och en stol. Traditionella kategorier har inte bara en begränsad plats i 1900- och 2000-talets konsthistoria, de skapar också problem för urvalsprocessen och placeringen av konst i våra museer. De här tankarna var centrala när jag började välja ut föremål till Nationalmuseum, säger Helen W. Drutt English.

Urvalet landande till slut på 81 föremål från 1950-talet till idag och som går att se i utställningen. De är skapade av 79 framstående amerikanska konstnärer som Art Smith, Nancy Carman, George Nakashima, Lenore Tawney, Toshiko Takaezu, Jere Osgood, Rudolf Staffel, Jamie Bennett, Albert Paley och Wayne Higby. De inbjudna konstnärerna bor över hela USA. Var och en fyller sina verk med personliga associationer, så att betraktaren får en inblick i konstnärernas tankevärld. Kim Overstreet och Robin Kranitzky fick i uppdrag att skapa ett verk specifikt för utställningen som hyllade Sverige och USA. Joyce Scott skapade en brosch för utställningen. Syd Carpenters terrakottaskulptur Farm Bowl with Chicken hämtades från hennes separatutställning på Rowan University i New Jersey. Yvonne Bobrowicz fibermatta togs från hennes vardagsrumsgolv och har tidigare visats i utställningen Philadelphia: Three Centuries of American Art 1976.

Föremålen i utställningen har donerats av konstnärer, samlare, Helen W. Drutt English och hennes familj till The American Friends of the Nationalmuseum of Sweden vars uppgift är att främja och stödja förståelse och uppskattning av konst och design samt att stödja Nationalmuseum. De kommer framöver att ingå i Nationalmuseums samlingar och ge en möjlighet att se på amerikanskt konsthantverk i ett nordiskt sammanhang.

Om Helen W. Drutt English
Helen W. Drutt English har gjort betydande insatser för att främja modernt och samtida hantverk i USA. Hon var en av grundarna av Philadelphia Council of Professional Craftsmen 1967 och var dess verkställande direktör fram till 1973. Samma år grundade hon Helen Drutt Gallery i Philadelphia och utarbetade samtidigt en kursplan för den första kursen på universitetsnivå i modern hantverkshistoria. Drutt English har fungerat som ambassadör för amerikanskt konsthantverk och har främjat konsthantverkares arbete internationellt och inkluderat deras verk i museisamlingar världen över.

Nancy Worden, I Said No, 2010 Steel, gold-leaf on wood, horn, lead and glass, cotton thread, fly swatters, cable

 

Gyongy Laky, Incident, 2012 Natural and commercial,  wood, acrylic paint, "Bullets for Building"

Hitta hit

Fler utställningar på Nationalmuseum

Fler utställningar

Inspiration Östasien

Basutställningen Inspiration Östasien med konsthantverk berättar om mötet mellan Norden och Östasien.

 1 jan - 31 dec 2024

Röhsska museet, Göteborg

Torbjörn Länk

måleri

En lek med okända

 23 nov - 15 dec 2024

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Fler Gallerier/Museer i närheten