BADRUM FÖR ALLA!

– INDUSTRIDESIGN FRÅN GUSTAVSBERG

– INDUSTRIDESIGN FRÅN GUSTAVSBERG
3 juni 2023 - 26 april 2024

BADRUM FÖR ALLA!

Badrum för alla! handlar om badrummets historia och resan från ”Lort-Sverige” till designade badrum för alla.

I en utställning på Gustavsbergs Porslinsmuseum, lyfts badrummets historia fram genom samlingen och inlånade objekt. Vi får följa 1900-talets utveckling och industridesignens framväxt i en av Nordens främsta porslinsfabriker med ankarstämpeln som signum –allt samlat i en sal.

Porslin har tillverkats på platsen sedan 1825, efter engelskt manér. När Kooperativa Förbundet köpte Gustavsbergs porslinsfabrik 1937 inleddes en modernisering av fabriken. Utöver hushållsporslin och konstgods påbörjades produktion av sanitetsporslin. Tio år senare blir formpressade plåtbadkar resultatet av ett unikt samarbete med den amerikanska bilindustrin, och föremål i formgjuten plast tar också plats i produktion.

Kooperativa Förbundet var en viktig aktör i uppbyggnaden av folkhemmet och den svenska välfärden. Målet var att göra hem funktionella, ljusa, hygieniska och för alla. Att utrusta hushåll med toaletter och handfat var ett viktigt led i att höja levnadsstandarden i Sverige, som på 1930-talet var en av Europas lägsta. Handfat med rinnande vatten, som tidigare varit en lyx för några få, blev standard för alla.

Utställningen ger inblickar i designprocessens steg från idé till verklighet, där ergonomi och materialkunskap är viktiga komponenter. Genom dåtidens produktreklam, ofta med en humoristisk tvist, presenteras också nyheter och trender, i både blått, brunt, orange och vitt.

 


Annons för Gustavsbergs sanitetsporslin.© Villeroy & Boch Gustavsberg AB

 

 

Hitta hit

Fler utställningar på Gustavsbergs Porslinsmuseum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten