Kary H. Lasch

The Golden Years

19 januari 2024 - 14 april 2024

Kary H. Lasch

 17 januari 2024

Kary H. Lasch var en social kameleont som lyckades komma stjärnorna på djupet som ingen annan. Nu visas den svenskbaserade fotografens bildskatt för första gången på 30 år, med porträtt på stjärnor som Brigitte Bardot, Salvador Dalí, Picasso, Grace Kelly, Britt Ekland och många fler.

Under decennierna kring 1950-talet var den svenskbaserade fotografen, samlaren, “galenpannan” och charmören Kary H. Lasch (1914-1993) en av de mest anlitade fotograferna. Han hade ett imponerande kontaktnät och med sin orädda och öppensinnade attityd tog han sig in i rum som var stängda för i stort sett alla andra.  

– Det är omöjligt att inte ryckas med av Karys otroliga energi, med en känsla av oövervinnlig nyfikenhet som slår emot en. Det är svartvit elegans från ett svunnet femtiotal som möter en färgskala från Cannes solblekta stränder, säger Lisa Giomar Hydén, curator och utställningsansvarig.

Kary Laschs barndomsstad Prag var en plats där fascinationen för arkitektur och stadsbild präntade sig fast och ledde honom till fotografiet. När Lasch gick bort år 1993 i sviterna av cancer lämnade han efter sig en fotografisk skatt på nära 500 000 fotografier. 2019 förvärvades hans arkiv av Michel Hjorth och Christer Löfgren som ägnat fyra år åt att säkerställa att bildskatten lever kvar, genom att digitalisera och organisera materialet.  

– Det är fantastiskt att botanisera i ett arkiv som få människor har tittat i. Ständigt ny information om Karys otroliga liv och många resor kommer fram i ett nytt ljus, säger Michel Hjorth och Christer Löfgren

Utställningen The Golden Years öppnar på Fotografiska den 19 januari.


Salvador Dali grimacing, Port Lligat, Catalonia, Spain, 1950s. © Kary H. Lasch / Bridgeman Images

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

LOULOU CHERINET

/ STATE DESIGN

 13 okt - 7 apr 2024

Bildmuseet i Umeå, Umeå

Artist in Residence - På väg 45

Jenny Johansson & Linnea Lindberg

På väg 45 är ett Artist-in-residence-program tillsammans med Vänersborgs och Åmåls konsthallar.

 12 feb - 10 mar 2024

Trollhättans Kons..., Trollhättan

Strangers to ourselves

Fotograf Hashem Shakeri

Hashem Shakeri (f. 1988) är konstnär, fotograf och filmare som arbetar mestadels i Iran och Afghanistan. Här möter v...

 9 feb - 25 aug 2024

Värmlands Museum, Karlstad

Fler Gallerier/Museer i närheten