Family Affair — Sara Annsofidotter




Utställningslokal: Bergrummet

6 september 2024 - 29 september 2024

Family Affair — Sara Annsofidotter

 26 augusti 2024

En stor grå kanon stirrar ut över den lilla staden från toppen av ett berg, nere på torget hörs mullret från provsprängningarna i skogen. Genom insamling och bearbetning av arkivmaterial ser utställningen ’Family Affair’ närmare på vapentillverkaren Bofors i Karlskoga och verksamhetens hundra år gamla produktionskedjor, där invånarnas vardag flätas ihop med vapenindustrins ekonomi mitt i ett dramatiskt naturlandskap.

Med fotomontage och föremål från Bofors undersöker Sara Annsofidotter hur ihärdigt arbete, experimenterande och politiskt spel över tid har lett till upp- och nedgångar för dess invånare. Området präglas av dess band till kemisten Alfred Nobel, vars ackumulerade rikedom från försäljningen av dynamit årligen tilldelas mottagare av Nobels fredspris.

Annsofidotter är själv uppväxt i området och flera av hennes familjemedlemmar har arbetat på Bofors, däribland hennes farfar som körde nitroglycerin åt Bofors i en tid då området var som en egen liten stad med hockeylag, bibliotek och mytomspunnet hotell.

Utställningen är gjord med stöd av Konstnärsnämnden och Danish Arts Foundation.

Sara Annsofidotter (f.1991) är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi (Mfa 2020) och Umeå Konsthögskola (Bfa 2016). I Annsofidotters pågående arbete insamlar och bearbetar hon material från stålindustrin utifrån hennes barndom i den lilla industriorten Degerfors i Värmland. Genom installation, grafiska element och poesi undersöker hon stålproduktionens arv och dess ekonomiska effekter.

Service

  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Konstepidemin

Fler utställningar

Leif Claesson – Löftet

Leif Claesson – Löftet

 30 nov - 18 jan 2025

Konstakademien, Stockholm

Magasinet

En etnografisk skattkammare

Gå vilse bland fnöskpungar, apsaxar och giftpilar. Upptäck nya världar. Kanske blir penismusslan eller leopardmasken...

 1 jan - 1 jan 2030

Etnografiska museet, Stockholm

TRUE CRIME

True Crime

True Crime är Spritmuseums utställning om förbudstidens största smugglare, langare och andra spritmarodörer.

 17 nov - 17 nov 2024

Spritmuseum, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten