¡Viva México!
1 augusti 2023 - 31 januari 2025

¡Viva México!

 23 augusti 2023

¡Viva México! visar Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner i en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor.

Mexikos historia präglas av både föränderlighet och motståndskraft.

I Mexiko är det förflutna evigt levande, sägs det. Här har traditioner blandats och omformats under tusentals år. ¡Viva México! visar Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner i en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor.

Den handlar om världar som skapas och går under, stora kulturer som blomstrar, ett område som erövras och ett land som efter lång kamp blir självständigt. Berättelser om livet och döden följer oss genom utställningen och fångar några ögonblick i Mexikos historia. Denna historia är fylld av konflikter och tragedi men också motståndskraft och humor. Den handlar om mörker och morgondag, om liv och död.

Den nära relationen mellan liv och död är ett centralt tema i det mexikanska kulturarvet. I flera år har firandet av högtiden Día de Muertos (De dödas dag) anordnats på just Etnografiska museet och intresset för dessa frågor är stort hos besökare i alla åldrar. Utställningen riktar sig till flera generationer och erbjuder barnen ett speciellt spår att följa – genom tassavtrycken från den mytomspunna nakenhunden Xolo. Med ett välkomnande tilltal och föremål ur samlingarna, hoppas Etnografiska museet kunna skapa möten mellan människor i olika åldrar och med skilda erfarenheter.

Det handlar om världar som skapas och går under, stora kulturer som blomstrar, ett område som erövras, ett land som blir självständigt. Om människor som lever, firar och sörjer - då som nu.

All text finns även på spanska i utställningen samt engelska via QR-koder.

Hitta hit

Fler utställningar på Etnografiska museet

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten