Shirin Neshat - The Fury
Utställningen är avslutad! 1 september 2023 - 18 februari 2024

Shirin Neshat - The Fury

 13 september 2023

I september gör den iranskfödda konstnären och filmskaparen Shirin Neshat entré på Fotografiska Stockholm. The Fury är en utställning med helt nya verk som fokuserar på den kvinnliga kroppen både som en kraftkälla och som ett slagfält för ideologi, och tar upp det sexuella utnyttjandet av kvinnliga politiska fångar.


Seema, from The Fury series, 2023, © Shirin Neshat. Courtesy of the artist and Gladstone Gallery, New York and Brussels 

UPPROR, MAKT OCH PROTEST

Shirin Neshats omfattande arbete har i årtionden fokuserat på problematiken kring synen på kvinnokroppen och hur kvinnors kroppar fortsätter att vara en omstridd plats för synd, skam, begär, förtryck och politik, men också för uppror, makt och protest. 

Shirin Neshats nya utställning The Fury på Fotografiska Stockholm består av en videoinstallation och en serie svartvita fotografier med dikter av den iranska poeten Forough Farrokhzad, kalligraferade för hand. Genom att ifrågasätta och uppmärksamma förhållandet mellan det maskulina och feminina, det individuella och det kollektiva, tar de multidimensionella verken upp frågor om patriarkala maktstrukturer. 

– Jag ser allt i form av dualiteter. Både visuellt och konceptuellt tittar jag alltid på motsatsförhållanden. Visuellt är mina bilder ofta svartvita och utgår från magisk realism, surrealism och drömmar. Tematiskt är berättelserna alltid politiskt laddade och triggande men samtidigt känslomässiga, poetiska och vackra, säger Shirin Neshat.

På ett fiktivt och stiliserat sätt berättar Shirin Neshats nya videoinstallation om utnyttjandet av kvinnliga politiska fångar som utsatts för tortyr och sexuella övergrepp, och hur många av kvinnorna aldrig återhämtar sig från det trauma de har upplevt i fängelset. Videon skildrar den psykologiska och känslomässiga resan för en ung iransk kvinna som, trots att hon nu lever fritt i USA, fortfarande är starkt traumatiserad av sina minnen från fångenskapet.  

SKÖNHET, VÄRDIGHET, SJÄLVFÖRTROENDE OCH STOLTHET

Den nya serien av stillbilder fokuserar mer direkt på kvinnokroppen som ett objekt både för åtrå och våld. Nakenporträtten av olika kvinnor förmedlar en känsla av skönhet, värdighet, självförtroende och stolthet, men också smärta, sårbarhet och trauma. 

Utställningen The Fury öppnar den 1 september 2023 och pågår till 18 februari 2024. Alla texter och fotografier ställs ut med tillstånd av konstnären och Gladstone Gallery, New York.

Om Shirin Neshat:

Shirin Neshat är en iranskfödd konstnär och filmskapare som bor i New York. Hon har haft ett flertal utställningar på internationella museer och har också tilldelats flera utmärkelser för sina filmer, bland annat Golden Lion Award vid den 48:e Venedigbiennalen (1999). År 2009 regisserade Neshat sin första långfilm, Women Without Men, som tilldelades Silver Lion Award för “Bästa regi” vid den 66:e internationella filmfestivalen i Venedig.

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

The future isn’t happening but you can live forever

Sophie Brodsky

Körsbärsgårdens konsthall har sedan start vinnlagt sig om att visa det senaste inom samtidskonsten och valt en bland...

 20 jul - 15 sep 2024

Körsbärsgården, Burgsvik

Fler Gallerier/Museer i närheten