Prix Pictet - Human

Ledande fotopris till Fotografiska

19 april 2024 - 18 augusti 2024

Prix Pictet - Human

 09 april 2024

Nu kommer Prix Pictet, världens ledande pris för fotografi och hållbarhet, till Fotografiska Stockholm. Här är målet att använda fotografins kraft för att rikta fokus mot global hållbarhet och i år är temat och utställningstiteln Human. Tolv framstående fotografer utvalda av juryn medverkar och de utforskar på sina egna sätt medmänsklighet och människans interaktioner med omvärlden. Den 19 april öppnar dörrarna för Human på Fotografiska.

Sedan starten för femton år sedan utforskar Prix Pictet människans roll för planeten och global hållbarhet och på årets tema Human samlas nu tolv fotografer för att tolka detta med allt från dokumentära bilder till porträtt och landskapsfotografi.

– Att få ta del av tolv unika inblickar, genom det arbete var och en av fotograferna bidrar med, påminner om det dokumentära fotografiets inneboende kraft att berätta, att uppmärksamma och att skapa grund till förändring, säger Lisa Giomar Hydén, utställningschef på Fotografiska Stockholm.

Vid en ceremoni på Victoria & Albert Museum, som var den internationella turnéns första stopp, tillkännagavs i september 2023 att den indiska fotografen Gauri Gill vunnit årets omgång med sina verk som visar hennes tro på att arbeta med samhällsfrågor genom det hon kallar ”aktivt lyssnande”. I över 20 år har Gauri Gill haft ett nära samarbete med samhällen i öknen i norra Indien och under det senaste årtiondet med konstnärer från ursprungsbefolkningen i Maharashtra.

– Att visa det allra bästa av världens fotografi inom ämnet hållbarhet har varit vårt uppdrag under mer än ett decennium med Prix Pictet, och att vilja sätta ljus på det väldigt angelägna ämnet hållbarhet är något som vi delar med Fotografiska. Möjligheten att turnera och få dela detta arbete med en svensk publik är ett privilegium för oss, och vi hoppas att vår första utställning här blir den första av många framöver, säger Isabelle von Ribbentrop, Executive Director för Prix Pictet. 

Läs mer om utställningen här >>

 

Medverkande fotografer:

Hoda Afshar, Iran
Gera Artemova, Ukraina
Ragnar Axelsson, Island
Alessandro Cinque, Italien/Peru
Siân Davey, Storbritannien
Gauri Gill, Indien
Michał Łuczak, Polen
Yael Martínez, Mexiko
Richard Renaldi, USA
Federico Ríos Escobar, Colombia
Vanessa Winship, Storbritannien/Bulgarien
Vasantha Yogananthan, Frankrike

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Skuggland

Skuggland bjuder in till en värld där du som besökare skapar innehållet med din alldeles egen skugga.

Skuggland bjuder in till en värld där du som besökare skapar innehållet med din alldeles egen skugga.

 24 feb - 1 dec 2024

Virserums Konsthall, Virserum

Fler Gallerier/Museer i närheten