Cindy Sherman
- Tapestries

10 februari 2024 - 9 juni 2024

Cindy Sherman

 23 januari 2024

Konstvärldens stora samtida ikon Cindy Sherman kommer nu till Fotografiska!

Utställningen Tapestries, där hon för första gången utforskar ett helt nytt medium: gobelängen. Här tolkar Sherman sina förvrängda Instagram-selfies i enorma vävda textilier, med porträtt som utforskar identitet, könsroller och representation.
Tapestries visas på Fotografiska från 10 februari till 9 juni.

Tolkning av samtidens flyktiga självporträtt

Få konstnärer definierar den postmoderna eran som Cindy Sherman.
Hon är känd världen över för de fotografiska serier som hon skapat under många år, där hon genom självporträtt iklär sig olika karaktärer och utforskar ämnen som identitet och genus. Under 2017 dök en ny serie ”förvrängda selfies” upp på Shermans eget konto på Instagram som en kommentar till fenomenet med ansiktsfilter i olika appar.

Nu visas dessa ”selfies” översatta till storskaliga vävar i vårens utställning Tapestries på Fotografiska Stockholm. Här tolkas samtidens flyktiga självporträtt i form av ett av världens äldsta och mest hållbara traditionella hantverk: gobelängen. Cindy Sherman inleder därmed ett helt nytt spår i sitt nu snart fem decennier långa konstnärskap genom att för första gången använda sig av ett icke-fotografiskt medium.

Från digitala bilder till vävda textilier

– Eftersom bildfilerna var för lågupplösta för att printas i ett större format lät Sherman översätta pixlarna till varp och väft av tråd. Övergången från de digitala bilderna till vävda textilier ger också verken en taktil kvalitet som är omöjlig att uppnå med digitala verktyg, säger utställningsproducent Sofia Liljergren.

Verken i utställningen är skapade i bomull, ull, akryl och polyester med ett traditionellt hantverk från Belgien, en region med en rik historia av vävning som sträcker sig tillbaka till 1400-talet. Varje bildväv porträtterar en unik karaktär där Sherman har manipulerat sitt ansikte med olika element som hårfärg, ögonfärg, hudton och ansiktsdrag.

-  Att få visa Cindy Sherman är helt fantastiskt och en personlig dröm – hon är en enastående konstnär. Det är extra roligt med hennes utforskande av de textila gobelängverken som med sina enorma omfång utgör en spännande symbios mellan samtidens Instagramfoton och urgammal textil vävkonst, säger Elin Frendberg, vd på Fotografiska Stockholm.

När ni väl är här så ska ni passa på att se den intilliggande utställningen The Selfie Matters som tar en helhetsgrepp på vad en selfie är och vad den gör med oss. Missa inte Anders Zorn som kanske tog världens första Selife ! 

 


Utställningsvy, Cindy Sherman, Tapestries, Fotografiska, Stockholm

Om Cindy Sherman:

Cindy Sherman föddes 1954 i Glen Ridge, New Jersey, och bor och arbetar i New York. Hennes banbrytande fotografier har ifrågasatt teman kring representation och identitet i samtida media i snart fem decennier. Sherman blev känd i slutet av 1970-talet med gruppen The Pictures Generation. Hon studerade konst vid Buffalo State College 1972 där hon började ägna sig åt fotografi. År 1977, kort efter att ha flyttat till New York, påbörjade Sherman sin kritikerrosade serie Untitled Film Stills, en svit med 69 svartvita porträtt där Sherman gestaltar en mängd stereotypa kvinnliga karaktärer och karikatyrer inspirerade av Hollywood, film noir och B-filmer.


Untitled © Cindy Sherman. Courtesy the artist, Sprüth Magers and Hauser & Wirth

 

 

 

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten