Dan Wolgers nya utställning på Galleri Hedenius i Stockholm sätter Staffan Bengtsson tankar i rörelse.
En konst bara det.
- Jag trodde jag gjort mitt sista verk i juni 2022. Det kändes så. Jag hade gjort mitt, säger Dan Wolgers med ett som alltid klurigt sympatiskt leende.
Nej, Wolgers hade inte gjort sitt. Det tog inte lång tid efter att han gjort sin snurrande L'art pour l'art-skulptur till ett Stockholmsgalleri förrän tankarna började snurra på ny kula. Så lätt tar man inte ned skylten.
På Galleri Hedenius visar han från och med 23 februari frukterna av sina senaste funderingar kring konst och konst i rörelse.
Det sista verket, som på sätt och vis kanske blivit utställningens mest centrala, kom till för bara ett par dagar sedan när Wolgers en kväll satt i ateljén och drack ett glas rött. Plötsligt hade han knutit samman det urdruckna vinglaset med ett batteri och en ”film” av legendariske pionjären Eadweard Muybridge, han som fick nakna damer att vaska sig och hästar att löpa så elegant graciöst i filmiska evighetsslingor kring 1880. Hos Wolgers har vi en propert klädd flanör som artigt lyfter på hatten och tar något steg. Gång på gång, samma rörelser, i ett slags ekande perpetum mobile-anda.
Titelobjekten på utställningen är annars olika screentryckta skyltar med texten HOT SET . Please Keep of. Ni vet, den där skylten filmteam sätter upp mitt i inspelningen när en scen måste tas om och INGENTING för ruckas ur sina lägen. Klaff, som det heter på filmspråk. Med en sådan skylt, säger Wolgers, kan ett helt hem förvandlas till konstverk.
Här fyller det tillfälliga skyltstället på en snurrande kavalett galleriets största rum. Resten tomrum för oss andra att fylla/spela med i.
Först var det tänkt att dessa skyltar i skiftande kartongmaterial och format skulle utgöra hela hans utställning.
Men det ena gav det andra förstås, och HOT SET har blivit något av det häftigaste jag sett komma ur Wolgers verkstad på år och dar. Själv anser han att det är det bästa han gjort. Och som vanligt har han placerat sig utanför tid och rum.
- Jag hoppas verkligen INTE att här finns några kopplingar till dagsaktuella ämnen, säger Dan Wolgers när jag möter upp i galleriet dagen innan vernissage.
Dan Wolgers, Hot Set, 2023.
Dan Wolgers har i projektet slagit följe med bland andra Strindberg och Dubuffet och, som sagt, den egensinnige Eadweard Muybridge. Men främst Duchamp! Fransmannens betydelse för Wolgers kan väl knappast estimeras nog. Allt är med Duchamps goda minne satt i rörelse. Klockor, bokstäver, mänskliga fisar.
Ja, fisarna är kanske det vackraste han någonsin släppt ifrån sig. Med teknikens hjälp (Wolgers har aldrig lämnat det kära umgänget med barndomens Märklinjärnväg) får han praktfulla MÖKAR att erinra om såväl prins Eugens berömda sommarmolnsmålningar som August Strindbergs märkvärdiga fotostudier av molnformationer från tidigt 1900-tal. Att Wolgers monterat sina mökar mot guldfolierade plattor förminskar inte släktskapet, snarare förstärker de suget in i mörkrummens mest kognitiva dunkel.
"Med hjälp av 3D-skrivare har dessa konstfulla fismoln också blivit tre förgyllda och högst rumsrena skulpturer."
Strindberg förekommer även i en låda med vita bokstäver - dvs alla de bokstäver som förekommer i ramsan Bä bä vita lamm och som faktiskt den store diktaren var den förste att giva svensk språkdräkt. Men i Strindbergs version blev det, som i engelska originalet, Bä bä SVARTA lamm… När betydligt gulligare Alice Tegnér tonsatte ordslingan tvättade hon bort svärtan och lammen blev oskuldsfullt vita.
Lena Andersson, författaren, krönikören, har sagt som det är: SE och TÄNK, det är det credo man behöver i umgänget med Wolgers filosofiska humor. Här hos Hedenius får man valuta för pengarna. Massivt guld rakt igenom. Skylten på plats. Stay tuned.
DAN WOLGERS
HOT SET
23 FEBRUARI - 18 MARS
GALLERI HEDENIUS, STOCKHOLM
Dan Wolgers, Hot Set, 2023. Galleri Hedenius, Stockholm 23 feb-18 mar
--------------------------------------------------------------------------------------------
Detta är en krönika. Skribenten svarar för åsikter i texten.
Klicka här för att läsa mer av Staffan Bengtsson >>