ANN-SOFIE BACK - Från jaktmarkerna på Götgatan

Tisdagen 7 februari hade Ann-Sofie Back och hennes kompanjon Mattias Dymling vernissage på Gallery Steinsland Berliner i Stockholm. Ett annat slags jakttroféer än vi är vana vid, menar Konstguidens Staffan Bengtsson.
ANN-SOFIE BACK - Från jaktmarkerna på Götgatan

Spara som favorit

 09 februari 2023

Sedan något år tillbaka arbetar Ann-Sofie Back tillsammans med Mattias Dymling (tidigare bl a IKEA) som, om jag förstår rätt, i huvudsak är delaktig i ”inredandet” av hennes visningar i rummet.

Gallery Steinsland Berliner, ett stenkast från Sofia kyrka, har konst- och modeikonen Back släppt loss ett mindre parti objekt i fuskpäls och läder. Kollektionen visades första gången för knappt ett år sedan och tar oss tillbaka till det som vi alltid förknippat med Back: kön, klichéer, och en visuellt lagom ”smaklös” estetik. 

Det vita utställningsrummet med påpälsade sittmöbler, bordslampor i peruk och hela ”björnskinn” på väggarna har blivit ett slags compakt living för den urbana kvinnans troféer. Inga bössor. Inga älghorn. Men på en piedestal ett nästan urdrucket vinglas och en väldigt nedfläckad duk - om man så vill den enda länken till det manliga jaktlagets utdöende värld långt bort i skogen. Eller, troligare, en hälsning till den egna konstvärldens vernissager?

 

      "Erotiskt? Alltid erotiskt när kropp och päls kommer på tal. Men den här gången får Venus in furs ligga okommenterad." / Staffan Bengtsson

Bild: Ann-Sofie Back, Galge. 

Ann-Sofie Backs jaktmarker är hur som helst snarare Götgatans än Jämtlandsskogens.

Tilltaget har fått inte bara något uppsluppet roligt över sig, det är också en kittlande erinran om konstens alltid förföriska yta.

Konsten svettas alltid med krav på budskap och innehåll utöver och bortom det stackars konstverkets egen räckvidd. Att värna ytans rätt till sin ”ytlighet” är också en konst, kanske en av de svårare till och med. Jag menar inte att Backs identitetslek på GSB är tom på innehåll bara att objektens flirtiga glans och lockande taktlitet förslår gott av egen kraft - ungefär som en gång Merit Oppenheims surrealistiska objektfetischism.

Objekten (lampan Scalp, fuskpälsen Trophy etc) befinner sig någonstans mellan den egna kroppen och rummet. Precis som gubbarnas klassiska jakttroféer. Men det är mindre av blodig jakt i luften, duken med rödvinsfläckar är det blodigaste vi möter. 

Bild: Ann-Sofie Back, Lampan Scalp. 

Som modeskapare har Back en lång rad av framgångar bakom sig, och hon har många gånger prisats för sitt egensinniga klädspråk.  När hon tog examen på Beckmans 2001 startade hon egna märket Back. Hon har senare varit chefsdesigner för modeföretag inom massproduktion. Så självklart pratar pälsarna på väggen här och perukerna som leker lampskärm också mode, utseende, och i förlängningen identitet. Är hon en våt dröm för genusforskarna? Sannolikt.

Erotiskt? Alltid erotiskt när kropp och päls kommer på tal. Men den här gången får Venus in furs ligga okommenterad. 

Favorit? I ett av galleriets fönster hänger två fluffigt pälsklädda galgar, en röd, en gråaktig. Man vill inte bara hålla i dem, man vill ta hem dem, som väldigt följsamma husdjur. Ett konstverk som gör en godare som människa, mindre överlägsen som art.

Utställningen pågår februari ut på Gallery Steinsland Berliner i Stockholm.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

Detta är en krönika. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Klicka här för att läsa mer av Staffan Bengtsson

STAFFAN BENGTSSONS OBSERVATIONER: 1

Konst man träffar på Jag är nog inte den ende som under pandemin mer än en gång hunnit reflektera kring närvaron av kon…

 29 september 2022

Staffan Bengtsson

STAFFAN BENGTSSONS OBSERVATIONER: 2

Med FÄRGEN som vapen? Medan grå moln av krut och damm drar in från öster har Staffan Bengtsson botaniserat i aktuell k…

 27 oktober 2022

Staffan Bengtsson

STAFFAN BENGTSSONS OBSERVATIONER: 3

INTE ENS PÅ IKEA FINNS LÄNGRE BARA UPPSIDA Det fanns en gång när IKEA var synonymt med STOR och STÖRST. Staffan Bengtss…

 10 november 2022

Staffan Bengtsson

GYLLENHAMMARS FRÄMLING PÅ DJURGÅRDEN

När blir en kropp ett väsen?      En konstkropp som så att säga funkar har nog förvandlats i den riktningen, att den på…

 30 maj 2023

Staffan Bengtsson

Nästan där, nästan viktlösa. - Maria Friberg på Thi...

Nästan där, nästan viktlösa. I mer än 100 år har de mer eller mindre suttit i orubbat bo. I sal efter sal, uppbackade a…

 28 september 2023

Staffan Bengtsson

KARIN BROOS. Ett skymningsland, bortom ont och gott

Hennes måleri är som en ständigt pågående film, tycker Staffan Bengtsson, som sett Karin Broos stora utställning SVART …

 02 juni 2023

Staffan Bengtsson

En runda i målarens trädgård - Recension av utställn...

Jag är glad att ikoner som Cy Tombly och Sigmar Polke fortfarande har så stort inflytande över målarkonsten. De stora h…

 12 februari 2023

Staffan Bengtsson

Laurie THE HYPE Anderson – men hur bra är det?

Nej, jag har aldrig tillhört Laurie Andersons trogna skara av groupies. Det är lika bra att bekänna. Men när amerikansk…

 19 april 2023

Staffan Bengtsson

Mycket svensk natur på Liljevalchs Vårsalong 2023

      Staffan Bengtsson, Konstguiden,  möter Rebecka Tollens, debutant på Vårsalongen 2023    När jag vandrar runt bland…

 23 februari 2023

Staffan Bengtsson

JOCKUM NORDSTRÖM INTAR LILJEVALCHS

Den här utställningen har jag verkligen sett fram emot. Att den överträffar mina största förväntningar gör ingenting mi…

 26 januari 2023

Staffan Bengtsson

HOT SET - Wolgers förgyllda ögonblick

Dan Wolgers nya utställning på Galleri Hedenius i Stockholm sätter Staffan Bengtsson tankar i rörelse. En konst bara det…

 22 februari 2023

Staffan Bengtsson

I höst regnar det män på Thielska Galleriet

Inför utställningen NÄSTAN DÄR/ALMOST THERE på Thielska Galleriet cyklade Konstguidens Staffan Bengtsson ut till museet…

 12 oktober 2023

Staffan Bengtsson

Recension: Berlinde De Bruyckere på Artipelag

Renässansens bildvärld framhålles ofta när man talar om belgiskan Berlinde De Bruyckeres konstnärsskap. Staffan Bengtsso…

 05 februari 2024

Staffan Bengtsson

Liljevalchs dansar och ler?

Som alltid, höll jag på att säga, är det knökfullt både på golv och väggar när Liljevalchs slår upp portarna till Vårsa…

 11 februari 2024

Staffan Bengtsson

Lena Cronqvist - "Kanske ordnar det sig när jag komm...

I mars öppnar Konstakademien i Stockholm en stor inventering av Lena Cronqvists hela konstnärsskap. Från tidigt 1960-tal…

 03 april 2024

Staffan Bengtsson

Konsten att leva i ljuset

RECENSION:Visioner. Katarina Löfström, 25 maj - 20 oktober Thielska Galleriet Detta är en recension. Skribenten svarar f…

 22 april 2024

Staffan Bengtsson

Får det vara en DESKTOP BABE!?

RECENSION:Cut the cake,Arvida Byström, 4 april - 4 augustiDunkers Kulturhus Detta är en recension. Skribenten svarar för…

 24 maj 2024

Staffan Bengtsson

Dubuffets dröm - Rå konst på Millesgården

RECENSION:L' ART BRUTKonst som urkraft1 juni - 1 septemberMillesgården, Stockholm  Detta är en recension. Skribenten sva…

 19 juni 2024

Staffan Bengtsson

Fått nog av HILL!? Omöjligt!

RECENSION:Carl Fredrik Hill & Fanny Churberg – mot ett nytt landskap19 april- 15 septemberSven-Harrys Konstmuseum, S…

 27 juni 2024

Staffan Bengtsson

SOLROSOR är mycket mer än VAN GOGH

UTSTÄLLNINGI Follow the SunSolrosor i konsten 1889-202429 juni  - 5 januari 2025Artipelag, Stockholm  Detta är en recens…

 01 juli 2024

Staffan Bengtsson

FRI FÄRG på Konstakademien i höst

UTSTÄLLNING:Thomas Henriksson - Jag är färgEvelina Jonsson - HöljetMaria Koolen Hellmin - och solenMaija Lempiäinen Nyré…

 06 september 2024

Staffan Bengtsson

Thea Ekström. Outsider bland de stora

UTSTÄLLNING:Thea Ekström,  Tonsäker surrealismMJELLBY KONSTMUSEUM7 september - 4 maj 2025 Detta är en recension. Skriben…

 12 september 2024

Staffan Bengtsson

Wienervals med JOSEF FRANK & Co

UTSTÄLLNING 1: WIENER WERKSTÄTTE, Konst / hantverk, MILLESGÅRDEN, STOCKHOLM, 21 september - 26 januari 2025,  UTSTÄLLNIN…

 07 oktober 2024

Staffan Bengtsson

MELLAN PÄRMARNA

MELLAN PÄRMARNA - Staffan Bengtsson tipsar om tre aktuella konstböcker om Ola Billgren, Susan Sontag och Frida Fjellman …

 10 oktober 2024

Staffan Bengtsson